Barsebäck 2

Motion 2004/05:N276 av Yvonne Andersson (kd) och Anna Lindgren (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Näringsutskottet

Händelser

Inlämning
2004-10-05
Hänvisning
2004-10-14
Bordläggning
2004-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kärnkraften och den planerade stängningen av Barsebäck 2.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en översyn av effektskatten på kärnkraft.1

1 Yrkande 2 hänvisat till SkU.

Motivering

Vi har tidigare motionerat om nödvändigheten av att ha tillgång till säkra elleveranser. Vi har lyft fram behovet av att behålla Barsebäck 2 i energisystemet och att avveckla den s.k. effektskatten som idag drabbar kärnkraftsproduktionen. Våra motioner har inte i sak behandlats utan viftats bort med gällande beslut och pågående förhandlingar om en kärnkraftsavveckling.

Det visar sig nu att Sverige tvingas importera stora mängder el, ofta kolbaserad sådan. Detta samtidigt som vi ställt av väl fungerande elproduktion i Barsebäck 1. Att nu gå vidare och stänga av ytterligare elproduktion och därmed öka importnotan ytterligare kan inte vara en välgenomtänkt och långsiktig politik.

Villkoren för att stänga Barsebäck 2 är att en stängning inte medför påtagligt negativa effekter i fråga om elpriset, tillgången på el för industrin, effektbalansen eller miljön och klimatet. Hitintills har dessa villkor inte uppfyllts och svårligen kan de komma att kunna uppfyllas de närmaste åren. Och varför kan inte energipolitiken ta hänsyn till verkligheten. Att Sverige idag har för liten elproduktionskapacitet och inte för stor? Energiomställningen har inte på långt när kunnat genomföras i den takt som 1997 års energiöverenskommelse förutsatte. Det har heller inte forskats fram några egentliga alternativ. Därför bör inte Barsebäck 2 stängas innan vi kan se att det finns annan ny produktionskapacitet av tillräcklig omfattning.

Till skillnad mot Sverige är den internationella trenden på kärnkraftsområdet utvecklingsvänlig. I vårt grannland Finland planeras nu för en ny femte kärnkraftsreaktor. Uppenbarligen ser man annorlunda på energipolitik och kärnkraft i vår omvärld. Beslutsfattare på energiområdet har uppenbarligen inte hängt med i utvecklingen utan intar en mycket defensiv position som leder till avveckling av väl fungerande elproduktion.

Sverige har också en egen skatt som försvårar fortsatt drift och utveckling av de befintliga kärnkraftverken. Det handlar om den så kallade effektskatten på kärnkraft. Det behövs en översyn av effektskatten för att fastställa hur den kan avvecklas och därmed undanröja en hämsko för effektivitetshöjningar i befintlig kärnkraft.

Stockholm den 29 september 2004

Yvonne Andersson (kd)

Anna Lindgren (m)

Yrkanden (2)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kärnkraften och den planerade stängningen av Barsebäck 2.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en översyn av effektskatten på kärnkraft.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.