Till innehåll på sidan

Bättre missbrukskompetens i primärvården

Motion 2011/12:So470 av Per Svedberg och Elin Lundgren (S)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialutskottet

Händelser

Inlämning
2011-10-05
Numrering
2011-10-06

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att stärka kompetensen inom primärvården när det gäller behandling av alkoholberoende.

Motivering

Missbruksutredningen som presenterades våren 2011 visar på flera utmaningar för den svenska missbruksvården, inte minst på alkoholområdet. 300 000 personer bedöms befinna sig i missbruk, men av dem är det ytterst få – en av fem – som får behandling.

Utredningen pekar på den höga tröskel som hindrar många att söka sig till den kommunala socialtjänsten, som ansvarar för missbruksvården, när man i övrigt inte har sociala eller ekonomiska problem. Bilden stärks också av att allt fler de facto söker sig mot vård istället för att få socialtjänst för stöd och hjälp vid missbruk.

Samtidigt pekar Missbruksutredningen på att det finns brist på kompetens för att diagnostisera och behandla alkoholberoende. Det saknas specialistutbildad personal i den utsträckning som skulle vara nödvändig, och det råder brist på flera utredande och behandlande specialiteter inom missbruksvården. Detta gäller läkare, psykoterapeuter, psykologer och socionomer. Andra yrkesgrupper behöver också kompetensförstärkning för att svara upp mot behandlingsbehoven.

Det är viktigt att snabbt bidra till att fylla de luckor som finns i utbildningen av personal som kan hantera missbruksproblematik. Det tunga alkohol- och narkotikamissbruket har ökat med 20 procent på tio år. Utöver det otydliga ansvaret lider vården av bristfälliga behandlingsmetoder, dålig kompetens och brister i bemötandet.

Inom primärvården har man på många ställen infört särskilda resurser för att minska tobaksbruket. Samma omsorg borde också visas gentemot de stora grupper som brottas med riskbruk av alkohol. Med rätt utbildningsinsatser skulle primärvården kunna erbjuda stöd i form av sluta-kröka-syrror som klarar av att bemöta frågor om alkohol på samma sätt som patienter ofta får stöd i frågor om kost, rökning och motion.

Kan sjukvårdens personal erbjuda bättre och vetenskapligt grundat stöd till patienter med beroendeproblematik kan tendensen till ökat missbruk brytas också bland alla dem som upplever det som stigmatiserande att uppsöka kommunens socialtjänst – eller som aldrig skulle komma på tanken.

Utbildningarna för sjukvårdspersonal som rör grundutbildning av sjuksköterskor, socionomer, psykologer och läkare bör därför stimuleras till att utöka och fördjupa inslagen om missbruk och beroende i utbildningsprogrammens obligatoriska delar.

Stockholm den 3 oktober 2011

Per Svedberg (S)

Elin Lundgren (S)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att stärka kompetensen inom primärvården när det gäller behandling av alkoholberoende.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.