Till innehåll på sidan

Behov av nationella riktlinjer för upptäckt av dyslexi

Motion 2014/15:1642 av Penilla Gunther (KD)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialutskottet

Händelser

Inlämnad
2014-11-07
Granskad
2014-11-07
Hänvisad
2014-11-12

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över behovet av nationella riktlinjer för evidensbaserade metoder för tidig upptäckt av dyslexi.

Motivering

Under 2014 publicerade SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, en översikt som visade att det används mer än 50 olika tester i Sverige för att upptäcka och utreda barn med dyslexi – inget av testerna är vetenskapligt utvärderat.

Att varje dag kämpa sig till skolan och uppfattas som dum för att inte kunna lära sig se skillnad på bokstäver, att halka efter, att tvingas gå i särskola, att inte kunna gå den utbildning man önskar för att betygen är ofullständiga, att i vuxen ålder leva med skam över att inte kunna läsa och att inte kunna hjälpa sina barn med läxan – konsekvenserna är stora både på den enskilda personens nivå och för samhället. Det är ovärdigt att vi inte förmår hjälpa dessa barn trots att resurserna och hjälpmedlen finns.

Det är dags att ta ett nationellt grepp för att ge alla med läs- och skrivsvårigheter och dyslexi det stöd de har rätt till. Kristdemokraterna har länge ansett att en sammanställning av kunskapsläget bör göras för att få en samordning och bättre kvalitet i diagnostiseringen av dyslexi och utveckla vetenskapligt beprövade metoder för tidig upptäckt av läs- och skrivsvårigheter.

Det stämmer väl överens med SBU som anförde att det behövs nationella riktlinjer över hur elever med läs- och skrivsvårigheter ska uppmärksammas och vilka möjliga stöd som finns att tillgå. Skolan behöver också kompensera för lässvårigheter tidigt, och specialpedagogiken utrustas med evidensbaserade metoder. Detta bör ges regeringen tillkänna.

.

Penilla Gunther (KD)

 

 

Yrkanden (1)

  • 1.
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över behovet av nationella riktlinjer för evidensbaserade metoder för tidig upptäckt av dyslexi.
    Behandlas i
    Socialutskottet
    Betänkande 2014/15:SoU7
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.