Behovsstyrd hinderbelysning av vindkraftverk till havs

Motion 2022/23:623 av Magnus Berntsson (KD)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Trafikutskottet

Händelser

Inlämnad
2022-11-21
Granskad
2022-11-21
Hänvisad
2022-12-01

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att påbjuda behovsstyrd hinderbelysning vid etablering av havsbaserad vindkraft och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Flygsäkerheten är alltid viktigast när det gäller reglering av flygtrafik och hinder­belysning är ett sätt att minimera risken för kollision mellan flygtrafik och fasta installationer i mörker eller under svåra ljusförhållanden. Allmänheten har dock intresse av att minska ljusintrycken från vindkraftverken och även djur kan störas av belysning. I vissa länder tillåts därför behovsstyrd hinderbelysning, vilket innebär att belysningen tänds eller ökar i intensitet endast då flygtrafik närmar sig eller då vädret kräver det. Annars hålls lamporna släckta eller lyser med svagt sken.

Det är nationella beslut som reglerar hinderbelysning och Transportstyrelsen är ansvarig myndighet Sverige. De nationella kraven ska dock inte understiga FN:s luft­fartsorganisation ICAO:s krav.

De meteorologiska system som används påverkas endast av vädermässiga för­hållanden medan övriga system känner av inkommande flygtrafik aktivt eller passivt. I Tyskland tillåts och numer också påbjuds detektionsbaserad behovsstyrd hinder­belysning. Samtliga havsbaserade vindkraftverk ska ha detta installerat senast 2023-12-31 för att producenten inte ska få betala en extra avgift på sin elproduktion. Även i USA tillåts aktiv radarstyrd hinderbelysning i vissa fall.

Inte minst i glest befolkade områden där konstgjord belysning är ovanlig kan hinder­belysningen upplevas störande, särskilt om den blinkar eller lyser starkt. En mycket stark lampa kan under goda väderförhållanden ses på väldigt långa avstånd och be­gränsas i princip endast av jordens krökning. Exempelvis kan en lampa på 300 meters höjd synas drygt 7 mil vid havsytan och en lampa på 150 meters höjd drygt 5 mil. Det finns exempel på att etableringar av vindkraft har stoppats av kommuner där man hänvisar till störning från hinderbelysning. Natur- och kulturvärdena av en obruten horisont får inte underskattas och behovsstyrd belysning kan därför öka lokalsam­hällenas acceptans för havsbaserad vindkraft.

 

 

Magnus Berntsson (KD)

 

 

Yrkanden (1)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att påbjuda behovsstyrd hinderbelysning vid etablering av havsbaserad vindkraft och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Trafikutskottet
    Betänkande 2022/23:TU11
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.