Till innehåll på sidan

Bostadsbyggande på landsbygden

Motion 2011/12:C231 av Ann-Kristine Johansson och Sven-Erik Bucht (S)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Civilutskottet

Händelser

Inlämning
2011-09-30
Numrering
2011-10-04

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om byggande i glesbygd.

Motivering

Situationen på bostadsmarknaden är alarmerande och riskerar att allvarligt hämma rörligheten på arbetsmarknaden och försvåra för unga att ta sig in på arbetsmarknaden eller påbörja en utbildning. Dessutom är behovet av nya bostäder för fyrtiotalistgenerationen mycket stort.

Vi ser ett uppdämt behov av att bygga nytt även på landsbygden utifrån ett ökat intresse för den livskvalitet som ett boende utanför tätorterna kan föra med sig.

Landsbygdskommunerna har de senaste åren haft en vikande befolkningsutveckling trots en ofta positiv nettoflyttning. Inflyttningen består oftast av yrkeskunnig personal till de lokala företagen och unga småbarnsföräldrar som utbildats på annan ort och som vill flytta tillbaka samt äldre som flyttar hem igen efter många yrkesår på annan plats.

Kostnaden för att bygga ett eget hem på landsbygden ligger vanligen avsevärt under en motsvarande bostad på en expansiv ort på grund av att markpriserna är låga. Problemet är att på landsbygden får man inte tillbaka ens hälften av kostnaden för ett nybyggt hus om man vill sälja. Därför beviljar kreditinstitut ofta inte lån eller ställer lånevillkor som det enskilda hushållet inte kan uppfylla. Det kan gälla krav på höga kontantinsatser eller säkerhet i form av borgensåtaganden.

Finansiering av lokaler för företagare är svårt i stora delar av landsbygden. Kommunerna satsar mycket på att få fram fler företag på landsbygden, men det är svårt att få krediter till lokalbyggande eller renovering av gamla lokaler. Den pågående nedläggningen av bankkontor på landsbygden innebär att bristen på lokalkännedom gör finansieringen extra svår.

Det är därför nödvändigt med ett statligt initiativ som underlättar byggandet av bostäder och lokaler på landsbygden. En framkomlig väg skulle exempelvis vara att utnyttja det statliga systemet för bostadskreditgarantier för att underlätta lånefinansieringen av bostadsbyggande i de delar av landet där marknadsvärdena i bostadsbeståndet är låga. Det kan också handla om någon form av riskkapitalfond som borgar för lånen på orter där husets värde inte växer i samma takt som i storstadsområdena. Småkom, småkommunernas samarbetsorganisation, har föreslagit ett statligt kreditgarantisystem. Detta borde kunna prövas på några ställen i Sverige.

En mer levande landsbygd med arbeten, företag och möjlighet till ett eget boende utifrån de egna förutsättningarna under olika perioder i livet ökar också flexibiliteten för alla dem som bor i storstadsområden. En attraktiv landsbygd med en bra offentlig service, möjlighet till ett bra hem samt förutsättningar att få ett arbete skulle kunna locka människor att flytta från landsbygd till storstad och från storstad till landsbygd. Det är en bra politik för hela landet.

Stockholm den 21 september 2011

Ann-Kristine Johansson (S)

Sven-Erik Bucht (S)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om byggande i glesbygd.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.