Till innehåll på sidan

Centrum för vindkraftsinformation vid Högskolan på Gotland

Motion 2004/05:N329 av Lilian Virgin och Carina Grönhagen (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Näringsutskottet

Händelser

Inlämning
2004-10-05
Hänvisning
2004-10-14
Bordläggning
2004-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av ett nationellt centrum för vindkraftsinformation som knyts till Högskolan på Gotland.

Motivering

Vindkraften spelar en viktig roll i omställningen av energisystemet. Målet är att öka mängden el från förnybara energikällor med tio terawattimmar till år 2010.

Högskolan på Gotland har ett centrum för vindkraftsinformation som kan nås via hemsidan www.cvi.se. Syftet med centret är att samordna och utveckla forskning och utbildning inom området samt att försöka få till stånd ett nationellt centrum för vindkraftsinformation. Redan Vindkraftsutredningen "Rätt plats för vindkraften" föreslog att ett informationcenter för vindkraft skulle bildas.

Gotland har en unik situation när det gäller vindkraft. Det finns mer än 150 vindkraftverk i drift, i olika storlekar och av olika fabrikat, lokaliserade såväl i inlandet, vid kuster som till havs. Gotlands vindkraftsetableringar är föremål för forskning som utförts av olika intressenter.

Högskolan på Gotland har en god kunskap om vindkraft och vad som är viktigt vid etablering av vindkraft. Det är kunskaper som är värda att sprida till beslutsfattare vid kommuner och länsstyrelser och till producenter av vindkraft. Det finns ett stort behov av objektiv information och rådgivning.

Högskolan erbjuder utbildning i ämnet vindkraft. Den 6-14 september fick 28 ingenjörer från olika delar av Asien en grundläggande utbildning om vindkraft. Utbildningen ingår i en fem veckors kurs finansierad av Sida. De asiatiska kursdeltagarna kommer bland annat att lära sig göra produktionskalkyler och miljökonsekvensanalyser med ett specialprogram för datorer för att utveckla bra projekt i sina hemländer. Det är inte första gången utbildning ges till deltagare från andra länder.

Arbetet med att bilda ett nationellt center för vindkraftsinformation har bedrivits som projekt och uppvaktningar har gjorts hos Miljö- och Närings­departementen för att få fortsätta arbetet med inriktning på ett nationellt center. Det har visat sig att behovet av en samordning av erfarenhet och kunskap om vindkraften är stort om vi skall kunna nå målet att öka mängden el från förnybara energikällor.

Utbyggnaden av vindkraft handlar mycket om hantering av konflikter som ofta aktualiseras på olika nivåer: mellan stat och kommun, mellan kommuner samt mellan kommuner och enskilda. Målsättningen på nationell nivå har inte alltid förankring bland dem som har ansvar för genomförandet. Med dagens utbyggnadstakt kommer, enligt centrum för vindkraftsinformation vid Högskolan på Gotland, det av riksdagen fastställda utbyggnadsmålet att uppnås först om 60 år.

Även i vårt närområde kring Östersjön kan de svenska erfarenheterna av vindkraftsetableringar vara till nytta. Den planerade etableringen av ett Östersjöcentrum på Gotland kan vara en länk för kontakter även för etablering av vindkraft i de nya EU-länderna kring Östersjön. Den möjlighet till samarbete som kan erbjudas genom Östersjöcentrum förutsätter att det tas ett beslut om ett nationellt centrum för vindkraft vid Högskolan på Gotland.

Stockholm den 27 september 2004

Lilian Virgin (s)

Carina Grönhagen (s)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av ett nationellt centrum för vindkraftsinformation som knyts till Högskolan på Gotland.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.