Chinchillor som pälsdjur

Motion 2001/02:MJ274 av Gudrun Lindvall m.fl. (mp)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Miljö- och jordbruksutskottet

Händelser

Inlämning
2001-10-05
Numrering
2001-10-05
Hänvisningsförslag
2001-10-05
Utskottsförslag
2001-10-05
Granskning
2001-10-05
Registrering
2001-10-05
Hänvisning
2001-10-11
Bordläggning
2001-10-11

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Europarådskonventionen om chinchilla skall gälla i Sverige.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om de föreskrifter för chinchilla som Jordbruksverket tar fram.

Bakgrund

Att hålla djur i bur för att ta deras päls anses av många som både onödigt och grymt. Djuren lever sina liv i en trång ståltrådsbur utan möjlighet till fri rörelse. Efter mycket diskussion har pälsrävar försvunnit ur Sverige sedan krav kom som innehöll bestämmelser om utformning av farmen så att djuren fick utlopp för naturliga beteenden. Minkfrågan är het, och regeringen ska komma med förslag före valet. Men nu finns en ny art som pälsdjur – chinchillan.

För chinchillan finns inga bestämmelser alls

Enligt djurskyddslagen från 1988 får djur hållas för produktion av pälsar endast om de hålls i en god djurmiljö och på ett sådant sätt att det främjar deras möjlighet att bete sig naturligt (4 § djurskyddslagen). Det kan starkt ifrågasättas om djur som lever sitt liv i små burar gjorda av ståltråd kan det. Vi är många som inte anser att det är möjligt och att hållande av pälsdjur inte hör hemma i Sverige. När nya regler för hållande av räv kom försvann den hanteringen. Det blev för dyrt att ge rävarna drägliga förhållanden. Nu finns mest mink i bur, men en ny art börjar hållas – chinchilla.

För chinchilla finns inga regler alls än i Sverige. Myndigheterna verkar tagna på sängen.

Enligt Jordbruksverkets rapport från november 2000 uppfyller den svenska uppfödningen av chinchillor i Sverige för pälsproduktion inte ens Europarådskonventionens krav. Enligt rapporten hålls chinchillor i små ståltrådsburar med en bottenyta på endast 0,16–0,18 kvadratmeter per djur och en höjd på ca 0,40 meter. Europarådskonventionens krav är en yta på minst 0,5 kva­dratmeter och en höjd på minst 1 meter. Europarådskonventionens krav meddelades den 22 juni 1999. Jordbruksverket skriver vidare i rapporten att det kommer att innebära stora kostnader för enskilda uppfödare vid anpassningen till konventionskraven. Konventionen stadgar att djur inte skall hållas för pälsproduktion om kraven i konventionen inte kan uppfyllas.

Trots detta har regeringen givit Jordbruksverket i uppdrag att först till 1 juli 2002 ta fram föreskrifter för chinchillahållningen. Man undrar varför det ska ta så lång tid. För under tiden är det fritt fram att hålla chinchilla som tidigare, regellöst och i strid med Europarådskonventionen. Beslutet kan knappast tolkas på annat sätt än att det är acceptabelt att bryta mot Europarådskonventionen i Sverige. Regeringsbeslutet om uppdrag till Jordbruksverket att ta fram föreskrifter innebär att chinchillorna även i fortsättningen inte omfattas av djurskyddslagen. Ty eftersom det saknas föreskrifter föreligger ingen straffsanktion då det gäller brott mot t.ex. 4 § djurskyddslagen. Polisanmälningar som gjorts har inte heller lett någonstans, ofta med hänvisning till att brott inte kan styrkas då bl. a. föreskrifter saknas. Det finns helt enkelt inga regler att prova verksamheten mot och därmed heller inga att bryta. Djurskyddslagen blir satt ur spel.

Europarådskonventionen måste gälla

Det naturliga vore att förbjuda chinchilla som pälsdjur tills föreskrifterna är framtagna. Det minsta man kan begära är att hanteringen till dess ska följa Europarådskonventionen. De bestämmelserna borde vara det som gäller innan verket fått fram nya föreskrifter. Då finns i alla fall något att gå efter, verksamheten kan kontrolleras och de som vill ha chinchilla som pälsdjur vet vad som gäller tillsvidare. Lägre krav än så borde knappast Jordbruksverkets föreskrifter innehålla. Det viktigaste är naturligtvis att djuren får det bättre.

Eftersom det tar så lång tid att få fram föreskrifter borde det innebära att verket inte bara tar fram måttbestämmelser för burar den här gången, som är fallet när det gäller mink, utan även tar fram bestämmelser utifrån chinchillors behov, så att de verkligen kan ges möjlighet till naturligt beteende och ett drägligt liv. Om det då blir möjligt att ha dessa djur som pälsdjur får framtiden utvisa, men endast så omsätts djurskyddslagens 4 § i verkligheten.

Från Miljöpartiets sida anser vi att pälsdjur i bur inte är värdigt och inte förenligt med gott djurskydd i ett land som vill var föregångare på området, som regeringen skriver i sin propagandaskrift Lyckliga djur. För djuren gäller nämligen verkligheten – inte de vackra orden i broschyrer.

Noteras i sammanhanget bör att de föreskrifter som Jordbruksverket meddelat för hållning av chinchillor för hobby eller sällskap (SJVFS 1999:110) inte heller når upp till Europarådskonventionens krav.

Stockholm den 28 september 2001

Gudrun Lindvall (mp)

Birger Schlaug (mp)

Helena Hillar Rosenqvist (mp)

Gunnar Goude (mp)

Kia Andreasson (mp)

Ingegerd Saarinen (mp)

Mikael Johansson (mp)


Yrkanden (2)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Europarådskonventionen om chinchilla skall gälla i Sverige.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om de föreskrifter för chinchilla som Jordbruksverket tar fram.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.