Cykel på tåg

Motion 2003/04:T373 av Kerstin-Maria Stalin m.fl. (mp)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Trafikutskottet

Händelser

Inlämning
2003-10-07
Hänvisning
2003-10-15
Bordläggning
2003-10-15

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att upphandlingar om tågverksamhet skall inbegripa möjlighet att ta med sig cykeln eller skicka cykeln med tåget.

Bakgrund

I Sverige får man i allmänhet inte ta med sig cykel på tåget. Man kan inte skicka den med tåget heller. Det finns inget utrymme för sådant. En del vagnar har ett bagage­utrymme för skrymmande gods, men det är absolut inte till för cykel. Det finns lokaltåg på vilka man kan få ta med sin cykel vissa tider. Men om jag nu vill ha med min cykel, när jag ska åka långt, måste jag besöka en expressfirma tre dagar innan jag vill att cykeln skall fraktas. Det görs då per lastbil för ca 400 kr enkel resa.

Cykeltrafik i trafikutskottets betänkande

Nästan två sidor om cykling finns i trafikutskottets betänkande 2002/03:TU3. Allt handlar om en liknande motion som denna, som lades fram förra allmänna motionstiden. Utskottet anslöt sig till motionärens uppfattning om cyklandets många fördelar. Man säger också att cykeln har en given plats i ett långsiktigt hållbart transportsystem, varför det är viktigt att förbättra villkoren för cykeltrafiken.

Man skriver också att som framhålls i motionen kan en åtgärd vara att öka möjligheten att ta med sig cykel på kollektiva färdmedel som tåg.

Men sedan kommer direkt dråpslaget: Det är emellertid inte lämpligt – mot bakgrund av gällande transportpolitiska utgångspunkter – att staten ger direktiv till marknadsmässigt verkande transportföretag som SJ AB om hur tågen skall sammansättas och vilka tågförbindelser som skall medge cykeltransporter.

Det hela låter mycket motsägelsefullt.

Varför cykel på tåg?

Det finns flera skäl varför den enskilde ska vilja skicka sin cykel med tåget och det finns stor frustration hos många över hur situationen är idag. Det kan gälla att få med sig cykeln mellan studieort och hemort, ta med cykeln på semestern, cykelsemester etc. Många gånger tvingar dagens regler till ett bil­åkande man ej önskar.

Men det finns även skäl som är viktiga ur ett nationellt perspektiv.

  1. Uppsatta miljömål som syftar till minskat bilåkande. Det är därför samhällsekonomiskt och miljömässigt bättre att fler åker tåg och färre bil. Det gäller även de cyklister som behöver åka tåg.

  2. Av folkhälsoskäl. Ökad fysisk rörelse är av den nationella folkhälsokommittén uppsatt som ett av målen för folkhälsan. Det har också ett syfte samhällsekonomiskt då fysisk rörelse är viktig för att förebygga sjukdoms­tillstånd som kostar stat, kommun och landsting stora summor.

  3. Det främjar cykelturism. Det finns ett antal människor som åker på cykelsemester i olika länder. En viktig förutsättning är att lätt och smidigt kunna färdas olika sträckor med sin cykel. Sverige är för närvarande inte ett land man väljer om man vill ha med sin egen cykel.

  4. Slutligen är det en viktig signal till människor att staten värnar om cyklande genom att se till att det skall gå att skicka cykel med tåg. Underlättas cyklande i olika sammanhang kommer cyklandet att öka.

Sverige unikt motvilligt till cykel på tåg

I andra länder i Europa är det vanligt att man kan ta med sig cykeln på tåg. Ofta kan man helt enkelt lyfta på cykeln och ställa den i ett speciellt utrymme i en del av en vagn. Ofta går det utan förbeställning, ofta utan kostnad, eller till en låg sådan. Så är fallet i t.ex. England, Frankrike, Italien och Danmark. Det gäller i allmänhet på tåg som inte är snabbgående.

Det var inte länge sedan det var omöjligt att få ta med cykel på lokaltåg i Sverige. Nu har detta införts på flera ställen och är uppskattat av många. Det är dags att detta blir möjligt även på längre tågsträckor.

Staten måste tänka om för att vara trovärdig i sin ambition att hävda att för trafiken medför cyklandet positiva effekter, exempelvis när det gäller miljö och framkomlighet. Staten skall i framtida upphandling när det gäller tågtrafik inbegripa krav på möjlighet att ta med sig cykel eller skicka den med tåget.

Stockholm den 3 oktober 2003

Kerstin-Maria Stalin (mp)

Yvonne Ruwaida (mp)

Ulf Holm (mp)

Leif Björnlod (mp)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att upphandlingar om tågverksamhet skall inbegripa möjlighet att ta med sig cykeln eller skicka cykeln med tåget.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.