De medelstora städernas utveckling

Motion 2002/03:N336 av Berndt Sköldestig (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Näringsutskottet

Händelser

Inlämning
2002-10-23
Hänvisning
2002-10-30
Bordläggning
2002-10-30

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av att satsa på utveckling av medelstora städer.

Motivering

Utan stöd från en aktiv regionalpolitik kan inte bostadsmarknaden fungera. Under 90-talet har 100 000 invånare netto flyttat till storstadslänen och närliggande län från övriga landet. Stockholms län har kraftigt ökat sin befolkning samtidigt som den minskar i huvuddelen av landets kommuner.

För tillfället är det något oklart om folkmängden fortsätter att öka i Stockholmsområdet under de närmaste åren. Raset på börsen och krisen för telekombranschen tyder på att utvecklingen kan stagnera till följd av det tillfälliga konjunkturläget.

Men den långsiktiga trenden är trots detta en befolkningsökning som koncentreras till stortstadsområdena samtidigt som allt större delar av landet uppvisar minskad och föråldrad befolkning.

Denna utveckling för givetvis med sig att de strukturella skillnaderna ökar. Storstadslänen kommer att ha en yngre och mer välutbildad befolkning. Tillgången till arbeten är betydligt bättre i dessa län samtidigt som inkomsterna också är högre än i resten av landet. Befolkningsförändringarna påverkar också den offentliga sektorns möjligheter att tillhandahålla en service till befolkningen. Med vikande skatteunderlag och ett ökat servicebehov hos en åldrande befolkning blir det mycket svårt för många kommuner i landsbygden att upprätthålla en service som är jämförbar med den service som kan tillhandahållas i storstadslänen.

Den växande regionala obalansen märks också tydligt inom bostadssektorn. Idag står i storleksordningen 30 000 lägenheter outhyrda runtom i landet samtidigt som bristen på bostäder ökar i storstadsområdena, vilket i sin tur trissar upp priserna på bostäder och skapar utrymme för spekulation i boendet.

Regionalpolitik med inriktning på de medelstora städerna

Utan stöd från en aktiv regionalpolitik kan inte bostadsmarknaden fungera. En fortsatt utveckling leder till mycket stora klassklyftor och en starkt uppdelad bostadsmarknad.

Ofta påstås att det är utvecklingen på bostadsmarknaden som har bidragit till de regionala obalanserna. Detta är en felsyn! Utan stöd från en aktiv regionalpolitik kan inte bostadsmarknaden fungera. Eftersom bostadsbyggandet handlar om långsiktiga investeringar som dessutom kräver lång framförhållning, fungerar inte bostadsmarknaden vid snabba och stora befolkningsomflyttningar. Då skapas bostadsöverskott i avflyttningsorter och bostadsbrist i tillväxtorter.

Det behövs därför samhällsinsatser för att vända på utvecklingen. En regionalpolitik som stöder bostadspolitiken måste innehålla satsningar på

  • infrastruktur

  • utbildning

  • regionalpolitiskt utvecklingsstöd

  • ökat självbestämmande i regionerna över statliga stödåtgärder

  • sänkt fastighetsskatt

Det är dock viktigt att sådana insatser i första hand inriktas på att utveckla de medelstora städerna runt om i landet och åstadkomma att deras konkurrenskraft i förhållande till storstäderna ökar.

Sedan många år tillbaka finns en särskild storstadspolitik och en särskild regionalpolitik för de mindre orterna. För såväl storstadsområdena som glesbygden har mängder av utredningar och särskilda satsningar genomförts, men det finns ingen politik som är särskilt inriktad på de medelstora städerna, trots att det är just där som samhällsinsatser sannolikt har störst förutsättningar att lyckas.

Det är i de regionala större städerna runtom i landet som det finns en utvecklingskraft som det är möjligt att satsa på för att bryta tudelningen i landet och samtidigt skapa bra boendemiljöer för människor.

En regionalpolitik som syftar till att skapa utveckling i alla delar av landet kan vara en övermäktig uppgift. Om man vill åstadkomma en så bred utvecklingskraft som möjligt i många delar av landet kan det därför vara strategiskt viktigt att just koncentrera utvecklingen till de medelstora städerna, som är nåbara för stora delar av befolkningen.

Stressen ökar i framför allt storstäderna och utgör ett hot mot folkhälsan. I storstäderna är avstånden långa och trafikköerna ett stort hinder. De medelstora städerna erbjuder helt andra möjligheter för människor att skapa ett socialt hållbart liv med bra livskvalitet. Här finns stadens alla möjligheter samtidigt som det är möjligt för människor att skaffa bostad till rimliga priser och bättre tid för att kombinera arbete och fritid.

Mot den bakgrunden är det angeläget att utveckla en politik som ger stöd åt utvecklingen av de medelstora städerna runtom i landet. En sådan politik bör vara inriktad på olika satsningar inom de områden som nämns i punkterna ovan i denna motion. Regeringen bör tillätta en särskild utredning i denna fråga.

Stockholm den 22 oktober 2002

Berndt Sköldestig (s)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av att satsa på utveckling av medelstora städer.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.