Delpension

Motion 2001/02:Sf340 av Carlinge Wisberg och Lennart Värmby (v)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialförsäkringsutskottet

Händelser

Inlämning
2001-10-05
Numrering
2001-10-05
Hänvisningsförslag
2001-10-05
Utskottsförslag
2001-10-05
Granskning
2001-10-05
Registrering
2001-10-05
Hänvisning
2001-10-11
Bordläggning
2001-10-11

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om äldreledighet eller delpension som ger löntagare ökade möjligheter att vara kvar längre i arbetslivet.

Vi måste orka med jobbet fram till ålderspension

Utslagningen från arbetsplatserna ökar oavbrutet. Orsakerna är såväl fysiska som psykosociala. Sjukskrivningarna kostar samhället åtskilliga miljarder varje år det mänskliga lidandet är omfattande.

Orsakerna till denna situation är naturligtvis flera, men de flesta är otvivelaktigt kopplade till arbetslivet och brister i arbetsmiljö samt brister i arbetsorganisation.

I en internationell jämförelse har Sverige en hög andel äldre kvar i arbetslivet, men detta innebär inte att man kan säga att läget är tillfredsställande.

Bäst åskådliggörs det av tillgänglig statstik. I åldersgruppen 55 till 59 år finns 77 % kvar i arbetslivet. I åldersgruppen 60 till 64 år sjunker dock andelen till bara 49 %, alltså ett mycket kraftigt fall.

Nu föreslås inom arbetsmiljöområdet en mängd åtgärder som i ett längre perspektiv anses kunna leda till att arbetsförhållanden skall förändras så att utslagningen skall minska, men det får ses i ett längre tidsperspektiv.

Samtidigt har vi kunnat ta del av rapporter från RFV som visar att arbetsgivarna har en negativ syn på äldre arbetskraft.

Alternativet till deltidspension

Inom LO-kollektivet ligger den genomsnittliga pensionsåldern runt 60 år, alltså långt från den faktiska pensionsålder som våra pensionssystem bygger på. Många skulle kunna och vilja vara kvar några år ytterligare om det fanns ekonomiskt realistiska alternativ. Ett bra system med deltidspension ger förutsättningen för att öka antalet arbetade timmar i ekonomin. Folk med något nedsatt arbetsförmåga blir idag sjukskrivna eller sägs upp av vissa arbetsgivare. Många blir därmed tvingade att leva på a-kassa eller sjukersättning. Alternativet till deltidspension är inte heltidsarbete utan att man helt lämnar arbetslivet.

Situationen på arbetsmarknaden är sådan att exempelvis TCO ett flertal gånger har framfört krav på ett nytt delpensionssystem för att fler ska kunna få möjlighet att åtminstone till någon del finnas kvar i arbetslivet fram till ålderspensionens inträde.

Vi delar inställningen att det kan behövas ett nytt system som möjliggör för den äldre arbetskraften att anpassa sin arbetstid till en tidsvolym som de anser sig har kraft och ork att klara av och därigenom ändå till någon del stå kvar på arbetsmarknaden.

En deltidspension kan utformas på olika sätt – alla möjligheter bör prövas som ger realistiska förutsättningar för äldre att vara kvar i arbetslivet. Det nya pensionssystemet gör det ekonomiskt mycket svårt för de som bäst behöver delpension innan ålderspensionen inträder. En modell av många tänkbara är att tid tjänas in som sedan kan tas ut sedan man fyllt 55–64 år.

En tidsbank på försäkringskassan skulle kunna tas ut i form av deltidspension. Intjänanderegler skulle kunna baseras på antalet arbetade timmar/år med inbyggt golv och tak. Jämställd tid kan sedan läggas till. T.ex. kan föräldraledighet och studier också ingå.

Vi föreslår att regeringen ska tillsätta en utredning med uppdrag att arbeta fram ett system som ger möjlighet för äldre att vara kvar längre i arbetslivet genom ökade möjligheter till olika typer av äldreledighet eller deltidspension.

Stockholm den 3 oktober 2001

Carlinge Wisberg (v)

Lennart Värmby (v)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om äldreledighet eller delpension som ger löntagare ökade möjligheter att vara kvar längre i arbetslivet.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.