Till innehåll på sidan

Den tvååriga prövotiden för uppehållstillstånd och konsekvenserna för misshandlade kvinnor

Motion 2010/11:Sf234 av Amineh Kakabaveh (V)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialförsäkringsutskottet

Händelser

Inlämning
2010-10-22
Numrering
2010-10-26

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att avskaffa den tvååriga prövotid för permanent uppehållstillstånd som i dag gäller och som i så hög grad riktar sig mot utsatta kvinnor.

Motivering

Sedan årtionden har många människor upprörts över att utländska kvinnor som misshandlats av sin man under den tvååriga prövotiden för permanent uppehållstillstånd oftast blivit utvisade från Sverige om de brutit upp från förhållandet innan två år passerat. Många kvinnor har sett sig tvingade att stanna kvar i förhållanden trots misshandel från mannens sida, eftersom en utvisning skulle leda till fruktansvärda konsekvenser för dem i hemlandet.

En rapport från Roks med titeln Täckmantel äktenskap, kvinnojourernas erfarenhet av fru-import, 2009, visar att kvinnojourerna har kontakt med kvinnor från ett flertal regioner och länder i världen som gift sig med svenska män som sedan utsatt dem för våld. De kvinnor som söker skydd hos jourerna har vanligtvis beviljats ett tillfälligt uppehållstillstånd. Vissa av kvinnorna befinner sig i en situation där deras uppehållstillstånd måste förlängas för att de ska få stanna i Sverige. Under 2008 kom kvinnojourerna i kontakt med sammanlagt 515 kvinnor varav 99 hade fått barn med sin svenska man och 92 hade barn sedan tidigare. Rapporten visar att situationen för dessa kvinnor och barn är ohållbar, trots den lagändring som gjordes år 2000.

De kvinnor som jourerna möter har ofta beviljats ett tillfälligt uppehållstillstånd som antingen gäller eller har gått ut. Det innebär att vissa av kvinnorna vistas illegalt i Sverige. Detta begränsar starkt deras möjligheter att få hjälp och stöd från samhället. Kvinnornas ytterst svåra situation blir ofta värre p.g.a. språksvårigheter och okunskap om vilka rättigheter de har. Nödvändigheter som mat, läkarvård och medicin blir ofta ett jättestort problem att ordna. Det finns exempel på kvinnor som då nyligen anlänt till Sverige blivit utsatta för misshandel. Som nyanländ saknar de annan anknytning än mannen och är sålunda extra utlämnade. Som utsatta för mäns våld befinner hon sig i en hopplös situation: att lämna mannen är inte möjligt eftersom hon riskerar att bli utvisad. Samtidigt kan de inte återvända till sitt ursprungsland där hon kanske riskerar förföljelse och stigmatisering som frånskild. I flera fall löper kvinnorna risk att vid ett återvändande drabbas av olika former av kränkningar och hedersrelaterat våld och mördas. Den behandling de som är barn till denna grupp av kvinnor hamnar i vid ett återvändande torde på intet sätt stämma överens med vad FN:s konvention om kvinnan och barnets rättigheter stadgar.

År 2007 gjordes en lagändring när det gällde den grupp av kvinnor som denna motion handlar om. Integrationsministern hävdade därefter att situationen hade förbättrats för dessa kvinnor. Rapporten från Roks 2009 visar dock att så inte är fallet.

Den tvåårsregel som i dag gäller är könsdiskriminerande eftersom den i sin tillämpning i den könsmaktsordning som är rådande i vårt samhälle så tydligt riktar sig mot kvinnor med asylskäl och försätter dem i en svår och omöjlig situation. Den bör följaktligen avskaffas.

Detta vill jag ge regeringen till känna.

Stockholm den 17 oktober 2010

Amineh Kakabaveh (V)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att avskaffa den tvååriga prövotid för permanent uppehållstillstånd som i dag gäller och som i så hög grad riktar sig mot utsatta kvinnor.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.