Det statliga partistödet och en vitalare demokrati

Motion 2009/10:K284 av Anne-Marie Pålsson (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Konstitutionsutskottet

Händelser

Inlämning
2009-10-02
Numrering
2009-10-06

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för riksdagsstyrelsen som sin mening vad som anförs i motionen om att det statliga partistödet ska betalas till de lokala partigrupperna och inte till partiernas centrala kanslier.

Motivering

I en rad undersökningar på senare tid har man funnit att mediernas makt stärkts samtidigt som såväl regeringens som riksdagens politiska inflytande minskat dramatiskt.

Detta är allvarligt ur ett demokratiskt perspektiv ty den svenska modellen bygger på ett starkt och vitalt partipolitiskt arbete. Detta föranledde den förra regeringen att tillsätta en utredning i syfte att föreslå åtgärder för att vitalisera demokratin.

Utredningen har nu lagt fram sin rapport och den innehåller några intressanta förslag, men mycket saknas. Särskilt saknas förslag som rör partiernas ställning och det sjunkande intresset för partipolitiskt engagemang.

Man kan peka på en rad faktorer som förklarar detta. Ont om tid och brist på intresse, men viktigare är dock känslan av att inte kunna åstadkomma något. Partiernas struktur och arbetsformer upplevs helt enkelt av många som otidsenliga och förlegade.

En möjlig förklaring till detta – och här vill jag betona att det finns många fler – kan vara den ökade centralisering av partiarbetet som ägt rum. De ekonomiska medel som anslås för politiskt arbete betalas till de centrala partikanslierna. Och pengarna tenderar i stor utsträckning att stanna där. Det är där tjänstemännen arbetar, det är där strategierna formas och de politiska idéerna tas fram.

Riksorganisationernas grepp över partiapparaten består också i att de står som arbetsgivare inte bara för de tjänstemän som verkar ute i landet utan också för de tjänstemän som arbetar i partigruppernas riksdagskanslier för att bistå de enskilda riksdagsledamöterna i deras arbete.

Ekonomisk kontroll ger makt. För att bryta de centrala kansliernas makt och för att vitalisera det lokala partiarbetet bör det statliga partistödet betalas till de lokala partigrupperna och inte till de centrala partikanslierna.

Mot bakgrund av vad som ovan sagts bör regeringen ta initiativ till att ändra formerna för utbetalning av det statliga partistödet i den riktning som ovan föreslagits.

Stockholm den 28 september 2009

Anne-Marie Pålsson (m)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för riksdagsstyrelsen som sin mening vad som anförs i motionen om att det statliga partistödet ska betalas till de lokala partigrupperna och inte till partiernas centrala kanslier.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.