Till innehåll på sidan

Digital Sverigekarta och geografisk informationsteknik

Motion 2003/04:Bo265 av Ragnwi Marcelind m.fl. (kd, fp, c)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Bostadsutskottet

Händelser

Inlämning
2003-10-07
Hänvisning
2003-10-15
Bordläggning
2003-10-15

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om utvecklingen av en digital Sverigekarta och en ökad satsning på geografisk informationsteknik.

Motivering

Användningen av geografisk information ökar liksom dess användningsområden. Cost-benefit-analyser visar på en mycket stor vinst vid investeringar i geografiska informationssystem. Inte minst framväxten av mobilt Internet skapar allt större behov. Location based services via GPRS och 3 G bedöms inom ett antal år vara de klart största tjänsterna inom området mobilt Internet.

Sverige har genom sitt utgångsläge på kart- och fastighetsdataområdet mycket goda förutsättningar för att bygga upp databaser och utveckla nya företag inom en alltmer global branschgeografisk informationsteknik, GIT. Informationsteknik öppnar nya möjligheter för visualisering, presentation, möjligheter till rumsliga analyser, konsekvensbedömningar och prövning av alternativa handlingslinjer. Uppbyggnaden av den rikstäckande digitala fastighetsregisterkartan är särskilt angelägen för att påskynda övergången till tillämpningar i geografiska informationssystem (GIS), både i offentlig och privat sektor. GIS är ett system där man kopplar information till kartor, bland annat i form av geografiskt stöd för brotts- och händelseinformation samt utvecklingen av positioneringstjänster. Vi konstaterar att möjligheterna och ambitionerna inom området hittills inte motsvarats av en politisk vilja till snabb och samlad utveckling.

I budgetpropositionen förslås att Lantmäteriet ska spara 100 miljoner. Det motsvarar ungefär en fjärdedel av det totala anslaget till Lantmäteriet. Under 2003 har myndigheten tvingats spara 27 miljoner kronor. Lantmäteriet försöker klara besparingen på 100 miljoner kronor genom höjda avgifter för fastighetsinformation. Regeringen föreslår nu i budgetpropositionen införande av en ny avgift för fastighetsregistrering. Idag ingår kostnaden inte i avgiften för en lantmäteriförrättning. Regeringen har i budgetpropositionen inte redovisat vilka eventuella negativa effekter som nu uppstår genom anslagsminskningen. Regeringens förslag innebär således att verksamheten i ökad utsträckning skall finansieras med avgifter. Risken finns att efterfrågan minskar och därmed också de beräknade intäkterna. Ett minskat offentligt åtagande inom detta område kan leda till nackdelar av olika slag. Övergången till ny teknik som digital flygfotgraferingsprocess och objektorienterade datamodeller kan försenas. Nödvändig kvalitetsförbättring av databaserna, exempelvis höjddata, kan försenas väsentligt. GIS-företagens utveckling av nya tjänster kan försenas. Satsningen på utvecklingen av GIS-klustret Future Position X kan påverkas negativt. En minskning av Lantmäteriets verksamhet i Gävle till följd av minskade anslag och uteblivna intäktsökningar leder till en ännu större arbetslöshet i Gävleborgs län.

Databaserna bör i stället byggas upp betydligt snabbare än vad som nu sker och dessutom kvalitetshöjas. Nuvarande resurser för att kunna standardisera och trygga infrastrukturen inom området geografisk information och informationsteknik är för små. Sverige satsar för närvarande betydligt mindre resurser än andra länder inom detta strategiska IT-område. Vi folkvalda från Gävleborg föreslår med tanke på möjligheter till utveckling, rationalisering, miljöförbättringar, tillväxt och ökad sysselsättning att det bör säkerställas resurser för ytterligare investeringar i databaser, nytt geodetiskt referenssystem, digitalisering av lantmäteriarkiv och historiska kartor. Vi menar att arbetet med att uppgradera den digitala Sverigekartan med information om planer och bestämmelser bör påskyndas. Genom en snabbare uppbyggnad av digitala databaser med fastighetsinformation och geografisk information kan nya företag skapas inom området geografisk informationsteknik inte minst i Gävleborgs län.

Stockholm den 4 oktober 2003

Ragnwi Marcelind (kd)

Hans Backman (fp)

Sven Bergström (c)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om utvecklingen av en digital Sverigekarta och en ökad satsning på geografisk informationsteknik.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.