Digitala handelshinder

Motion 2011/12:N220 av Eliza Roszkowska Öberg (M)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Näringsutskottet

Händelser

Inlämning
2011-09-29
Numrering
2011-10-03

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att motverka digitala handelshinder.

Motivering

I en globaliserad och digitaliserad värld är ett öppet och säkert internet med kommunikation och distribution över gränserna avgörande. Framtidens entreprenörer kommer att använda internet i större utsträckning. Sveriges konkurrenskraft är beroende av att det är enkelt och lönsamt att vara företagare, också på internet. Men samtidigt som handel av varor och tjänster på internet ökar införs på sina håll också digitala handelshinder. Olika länders blockeringar av internet- och mobilcensur gynnar inhemska it-aktörer och leder till att svenska företag får sämre möjligheter att slå sig in på nya marknader och utveckla nya innovativa produkter. Konkurrensen och handeln missgynnas. Sverige bör därför trappa upp arbetet mot digitala handelshinder och onlineprotektionism internationellt, särskilt inom ramen för EU-samarbetet.

Digital handel och kommunikation skapar förbättrade affärsmöjligheter, nya företag och innovativa tjänster. Även inom Europa måste digitala handelshinder motverkas. Varor och tjänster på den digitala marknaden måste bli en naturlig del av EU:s inre marknad. I dagsläget ställer olika nationella lagar och regler hinder för handel av internettjänster. It- och telekomtjänster måste bli en naturlig del av den inre marknaden, istället för att den endast omfattar fysiska produkter. När handelsmönster förändras måste även reglerna förändras. Svenska e-handelsföretag ska inte behöva anpassa sig till 27 olika skatteregler eller upphovsrättsregler vid försäljning inom Europa. Fysisk närvaro i ett land ska inte behövas för att sälja varor. Frågor kopplade till upphovsrätt, olika skatteregler i medlemsländerna, skydd av personuppgifter, ett samordnat betalningssystem för gränsöverskridande transaktioner och en uppdatering av konsumentregler för en digital ekonomi bör tas i beaktande och harmoniseras för att underlätta e-handel inom EU.

Internetbaserade företag i Europa kan drabbas av dubbelbeskattning då det händer att det t ex via sms-betalningar för webbtjänster först betalas moms i landet där varan köps och sedan ytterligare en gång i mottagarlandet. Dubbelbeskattningen hotar innovationer och företagens framväxt i Europa. Detta måste lösas inom EU-samarbetet så att dubbelbeskattning undviks genom en översyn av EU:s momsregler, och på längre sikt också globalt då webbtjänster köps i hela världen.

Digitala kommunikationer i alla EU-länder måste bli enklare och billigare – det öppnar för nya affärsmöjligheter. Grundtanken med EU-samarbetet – fri rörlighet över gränserna – bör även gälla när vi surfar i andra medlemsländer. Man ska inte behöva avstå från att kommunicera elektroniskt så fort man befinner sig i ett annat EU-land. Det är oacceptabelt att den fria rörligheten, fria kommunikationen och konkurrenskraften begränsas av detta. Konsumenter, såväl privata som företag, drabbas negativt. Tillväxten, handeln och affärsmöjligheterna stryps. Det är därför angeläget att Sverige verkar för att skapa goda villkor på marknaden med konkurrens som pressar priserna på digital kommunikation inom EU.

Möjligheten att Sverige tar ledarrollen i kampen mot digitala handelshinder och onlineprotektionism i EU och internationellt samt verkar för en harmonisering av EU-lagstiftningen för att främja digital handel bör därför ses över.

Stockholm den 20 september 2011

Eliza Roszkowska Öberg (M)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att motverka digitala handelshinder.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.