Till innehåll på sidan

Diskriminerande regler för närstående till företagare

Motion 2003/04:Sf235 av Ulla Löfgren och Anita Sidén (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialförsäkringsutskottet

Händelser

Inlämning
2003-10-07
Hänvisning
2003-10-15
Bordläggning
2003-10-15

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen
anförs om att slopa alla regler som diskriminerar närstående till företagare.

Motivering

Med jämna mellanrum uppdagas att närstående till arbetsgivare diskrimineras i förhållande till andra anställda. En arbetshandikappad person har exempelvis inte möjlighet att få anställning hos en närstående arbetsgivare och uppbära lönebidrag. En närstående som får utbildning i samband med personalavveckling förmånsbeskattas. Barn som sommarjobbar i någon förälders företag måste betala skatt på sin inkomst eftersom han eller hon inte får göra något grundavdrag. Detta i motsats till kamraten som sommarjobbar i samma företag men som får ut hela lönen utan skatt.

Ett annat exempel stod att läsa i tidningen ATL den 4 februari i år. Det handlade om ett lantbrukarpar som förlorat en strid med försäkringskassan om föräldrapenning. Bakgrunden är att makarna, i deklarationen för 1998, fördelade resultatet från lantbruket lika mellan sig. Maken gjorde en skattemässig avsättning på sin del och deklarerade därför en lägre inkomst än hustrun som inte gjorde någon avsättning. Hustrun förväntade sig att hennes deklarerade inkomst skulle räknas som hennes sjukpenninggrundande inkomst.

Försäkringskassan var av annan uppfattning, liksom kammarrätten, och menade att inkomsten från lantbruket skulle delas lika mellan makarna efter den ena makens skattemässiga avsättningar. De stöder sitt beslut på Riks­försäkringsverkets föreskrifter 1998:12. Beslutet medförde, i det här fallet, att hustruns föräldrapenning blev 115 kronor lägre än vad hon förväntat sig. Exemplen där närstående till företagare drabbas på ett otillbörligt sätt är tyvärr många, många fler.

Vi anser att det är stötande att närstående till företagare diskrimineras på detta sätt och föreslår att alla regler som diskriminerar närstående till företagare avskaffas.

Stockholm den 30 september 2003

Ulla Löfgren (m)

Anita Sidén (m)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att slopa alla regler som diskriminerar närstående till företagare.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.