Diskrimineringsmålen

Motion 2001/02:A350 av Matz Hammarström m.fl. (mp)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Arbetsmarknadsutskottet

Händelser

Inlämning
2001-10-05
Numrering
2001-10-05
Hänvisningsförslag
2001-10-05
Utskottsförslag
2001-10-05
Granskning
2001-10-05
Registrering
2001-10-05
Hänvisning
2001-10-11
Bordläggning
2001-10-11

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att diskrimineringsmål skall flyttas från Arbetsdomstolen till allmän domstol och att dess beslut skall kunna överprövas i högre rätt.

Fortsatt diskriminering, ökade löneklyftor mellan män och kvinnor

Lönestatistiken talar sitt tydliga språk. Löneklyftorna i Sverige ökar, och det är kvinnorna som är förlorarna. Arbetsmarknadens parter har inte klarat av att skapa en jämlik lönesättning, och de lönediskrimineringsmål som avgjorts i Arbetsdomstolen (AD) har oftast slutat i besvikelse, vilket främst beror på att AD är en domstol för arbetsmarknadens parter, där det är parternas värderingar som styr. Det som ska prövas i målen blir samtidigt ett slags facit till prövningen, vilket leder till att AD legitimerar könsdiskrimineringen i stället för att motverka den.

Nyligen gav AD Danderyds sjukhus rätt i att ge manliga medicintekniker flera tusen kronor mer i månaden än kvinnliga intensivvårdssjuksköterskor – trots att domstolen själv slår fast att yrkena är likvärdiga. Enligt domstolens beslut var det inte diskriminerande att ge de manliga medicinteknikerna högre lön för likvärdigt arbete, eftersom män generellt har högre lön.

Män har uppenbarligen enligt AD rätt att få högre lön därför att män får högre lön. Lika lön för lika arbete har ersatts med lön efter kön och jämställdheten tagit ett enormt kliv bakåt.

Flytta diskrimineringsärenden till allmän domstol

Att AD skulle komma att pröva diskrimineringsmål, det vill säga mål om påstådda brott mot mänskliga rättigheter, var inget man förutsåg när Arbetsdomstolen kom till 1928. En domstol som dömer i mål om diskriminering och mänskliga rättigheter måste stå fri från partsintressen. Dess domare ska inte vara beroende av att åtnjuta förtroende från arbetsmarknadens parter, utan måste fritt kunna granska och ifrågasätta deras agerande.

Parterna ska förhandla om löner, men de ska inte ha majoritet i den domstol som ska döma i mål om diskriminering. Därför anser vi att alla diskrimineringsmål ska flyttas från AD till allmän domstol, och att besluten ska kunna överprövas i högre rätt.

Vi vill att riksdagen ger regeringen till känna att diskrimineringsmål ska flyttas från Arbetsdomstolen till allmän domstol och att dess beslut ska kunna överprövas i högre rätt.

Elanders Gotab, Stockholm 2001

Stockholm den 3 oktober 2001

Matz Hammarström (mp)

Lotta Nilsson-Hedström (mp)

Barbro Feltzing (mp)

Kia Andreasson (mp)

Gunnar Goude (mp)

Helena Hillar Rosenqvist (mp)

Mikael Johansson (mp)

Per Lager (mp)

Ewa Larsson (mp)

Gudrun Lindvall (mp)

Yvonne Ruwaida (mp)

Ingegerd Saarinen (mp)

Marianne Samuelsson (mp)

Birger Schlaug (mp)

Kerstin-Maria Stalin (mp)

Lars Ångström (mp)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att diskrimineringsmål ska flyttas från Arbetsdomstolen till allmän domstol och dess beslut kunna överprövas i högre rätt.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.