Till innehåll på sidan

Införande av grovt djurplågeri i djurskyddslagstiftningen

Motion 2011/12:MJ222 av Agneta Gille (S)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Miljö- och jordbruksutskottet

Händelser

Inlämning
2011-09-28
Numrering
2011-09-30

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa grovt djurplågeri i djurskyddslagstiftningen.

Motivering

Att utsätta djur för våld är oförsvarbart. Djuren är totalt försvarslösa. Statistik från Brå visar att under 2009 ledde fyrtio fall av djurplågeri till fällande domar. Trettio av dessa domar blev antingen villkorliga domar eller dagsböter. År 2008 utdömdes straff i 62 fall av djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. Tre av de sextiotvå fallen slutade i fängelsedomar. Det strängaste straffet av de tre domarna var på sex månader då en man dömdes efter att ha fört in ett okänt föremål i ändtarmen och slidan, vilket orsakat inre blödningar på en hopphäst. Under våren 2010 plågade fyra unga män mellan 18 och 22 år ihjäl två kaniner. Den ena kaninen slängdes i väggar och stampades till död, medan den andra brändes levande. Alla fyra män fälldes för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. Trots att männen var dömda sedan tidigare blev straffen för brotten fängelse från 2 till 4 månader för tre av männen, medan den fjärde dömdes till dagsböter, 100 á 50 kronor, av Södertörns tingsrätt.

Listan kan göras lång på fall av djurplågeri där lidandet måste ha orsakat ett stort lidande för djuren då våldet varit grovt. Sveriges domstolar utdömer sällan fängelsestraff, och i väldigt få fall blir domarna maxstraff, som idag är två år för djurplågeri. I dessa fall har HD gjort en annan bedömning och mildrat straffen. Det är också märkligt att ett fall där någon sparkat på en kanin, faller under samma åtalsrubricering, som att bränna ihjäl en levande kanin.

Ett införande av åtalsrubriceringen grovt djurplågeri borde vara på sin plats. Dagens lagstiftning, djurplågeri, har ett maxstraff på 2 år. Åtalsrubriceringen grovt djurplågeri borde då ha ett minimistraff på 18 till 24 månader och ett maxstraff på 4 år i likhet med övriga nordiska länders djurskyddslagstiftningar. Den pågående Djurskyddslagsutredningen bör därför beakta ett införande av grovt djurplågeri.

Regeringen bör snarast återkomma med ett förslag till lagändring som innebär ett införande av åtalsrubriceringen grovt djurplågeri, med ett maxstraff på 4 år och minimistraff på 2 år.

Stockholm den 23 september 2011

Agneta Gille (S)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa grovt djurplågeri i djurskyddslagstiftningen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.