Dödshjälp

Motion 2001/02:K307 av Harald Bergström (kd)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Konstitutionsutskottet

Händelser

Inlämning
2001-10-05
Numrering
2001-10-05
Hänvisningsförslag
2001-10-05
Utskottsförslag
2001-10-05
Granskning
2001-10-05
Registrering
2001-10-05
Hänvisning
2001-10-11
Bordläggning
2001-10-11

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige bör verka för ett europeiskt och internationellt förbud mot eutanasi inom Europeiska unionen.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om tillsättandet av en offentlig utredning rörande en grundlagsfäst rätt till liv.

Inledning

I en rapport som presenterades den 20 juli riktade FN:s människorättskommitté skarp kritik mot Nederländernas eutanasilag och det sätt på vilket den tillämpas. Kommittén uppmanade Nederländerna till en ny utvärdering av denna praxis.

FN-rapporten säger bland annat att det holländska systemet inte upptäcker och förhindrar situationer där otillbörlig press kan leda till att lagens krav kringgås. Det stora antalet – 2 000 fall under förra året – kan också indikera att eutanasi inte sparas enbart åt de mest extrema sjukdomsfallen som lagen stiftar, menar FN:s människorättskommitté. Dessutom kräver FN en grundlig granskning av rapporterade fall där nyfödda barn med handikapp sägs ha dödats av sjukvårdspersonal med motiveringen att det varit dödshjälp.

Ungefär samtidigt kom nyheter om att Belgiens regering arbetar aktivt för att följa Holland exempel med en eutanasilag redan före detta års slut. Frågan är hur medveten Belgiens regering varit om de mycket allvarliga konsekvenserna av Hollands eutanasilag och -praxis som FN:s människorättskommitté pekat på.

Både Europastadgan om de grundläggande fri- och rättigheterna och FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna stadgar tydligt att varje människa har rätt till liv. Det holländska fullskaliga eutanasiexperimentet har visat att införandet av en rätt till död för några, för andra inneburit att rätten till liv åsidosätts. Notera att det är rätten till liv som är stadgad som en okränkbar rättighet i både den europeiska och den internationella rättighetssamlingen. Troligtvis kan heller ingen eutanasilag göras tillräckligt säker för att garantera att utfallet inte blir detta. Därför strider legaliserandet av eutanasi i alla dess former mot det humanistiska och judisk-kristna rättighetstänkandet.

Mot bakgrund av rapporten från FN:s människorättskommitté och av att Hollands eutanasilag riskerar att sprida sig i Europa och övriga världen, bör Sverige verka för ett europeiskt och internationellt förbud mot eutanasi i främst EU.

Införandet av grundlagsfäst rätt till liv

För eget vidkommande bör Sverige diskutera om rätten till liv är tillräckligt säkrad genom införlivandet av Europastadgan i Sveriges grundlag sedan den 1 januari 1995. Denna text torde även vara införlivad i Hollands grundlag, och ändå har utvecklingen i Holland tillåtits ta den dödsbringande väg den tagit.

Vi menar att respekten för liv och människovärde är en av de grundläggande principerna i vår kultur, och det präglar vårt samhälle genom både lagstiftning och etiska normer.

Skyddet för livet och den personliga friheten är så grundläggande principer att de också bör komma till uttryck i grundlagen. Tanken med en grundlagsbestämmelse är att understyrka att den grundläggande respekten för liv och människovärde även fortsättningsvis ska prägla vårt samhälle.

Vi menar att människovärdet inte är beroende av den enskilda människans egenskaper och möjligheter i livet. Alla människor har samma värde. Människovärdet är inte beroende av kön, ras, utseende, ålder, sexuell läggning, hälsa eller funktionsduglighet.

Stockholm den 2 oktober 2001

Harald Bergström (kd)


Yrkanden (2)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige bör verka för ett europeiskt och internationellt förbud mot eutanasi inom Europeiska unionen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om tillsättandet av en offentlig utredning rörande en grundlagfäst rätt till liv.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.