Dubbelspår mellan Hallsberg och Degerön

Motion 2007/08:T314 av Matilda Ernkrans m.fl. (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Trafikutskottet

Händelser

Inlämning
2007-10-03
Numrering
2007-10-05
Hänvisning
2007-10-16
Bordläggning
2007-10-16

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om dubbelspår mellan Hallsberg och Degerön.

Motivering

Godsstråket genom Bergslagen har en mycket stor betydelse för godstransporterna från norra till södra Sverige och kontinenten. Stråket sträcker sig från Storvik till Mjölby. Sträckorna Frövi–Hallsberg och Degerön–Motala är dubbelspåriga. För att binda ihop dessa återstår dubbelspår mellan Degerön–Hallsberg (46 km).

Godsstråket genom Bergslagen är hårt utnyttjat och beräknas av Banverkets prognoser till 40 godståg/dygn med ett uppdämt behov från godsspeditörerna. På sträckan Hallsberg–Mjölby, som till största delen består av enkelspår, är kapacitetsproblemen påtagliga. På sträckan Hallsberg–Degerön orsakas kapacitetsproblemen främst av att sträckan mellan Hallsbergs rangerbandgård och Skymossen har en besvärlig stigning och att enkelspåret i sig leder till att tågmöten måste ske. Alla tåg som skulle behöva gå på banan får inte plats, varför vissa tåg tvingas köra långa omvägar. Konsekvenserna blir förlängda transporttider samt att kapaciteten försämras på de banor dit tågen omleds (Falköping–Nässjö eller via Katrineholm–Mjölby), år 2004 var det 10 tågset/dygn.

Banverket har gjort ett antal utredningar och inventeringar för avsedd sträcka, så har också Riksantikvarieämbetet gjort. Dubbelspåret finns med i nu gällande investeringsplan, men Banverket har på grund av den reducerade investeringsbudgeten valt att skjuta byggnationen på framtiden.

En förbättrad kapacitet ger förutsättningar för en förbättrad rättidighet. Effekterna är dock mycket svåra att kvantifiera, då rättidigheten bland annat hänger samman med förseningar på väg till Hallsbergs järnvägsstation för persontrafiken och Hallsbergs rangerbangård för godstrafiken. Detta sprider sig till andra tåg som angör järnvägsstationen/rangerbandgården och vidare i transportnätet på bland annat Västra stambanan, då de vagnar/tågresenärer som anländer för sent skall ingå i ett flertal olika tåg. Antingen inväntas vagnarna/tågresenärerna, med följden att förseningen sprids till flera tåg, eller så lämnar man kvar vagnarna/tågresenärerna som då blir kraftigt försenade till sina slutdestinationer.

Vid en förbättrad kapacitet kan de godståg som idag är omledda flyttas tillbaka till sträckan Hallsberg–Degerön, vilket medför en kapacitetshöjning på de berörda sträckorna, enligt ovan. Rättidigheten ökar för persontågen, vilket på ett positivt sätt transplanterar sig ut till de andra persontågen.

Det är troligt att de tåg som idag tilldelats tidtabellägen som avviker från godstransportköparnas önskemål kan flyttas till bättre tider. Det är också troligt att godsvolymen på sträckan Hallsberg–Degerön kommer att öka, då omledningarna beräknas ge en merkostnad på cirka 20 procent. Detta påverkar järnvägens konkurrenskraft i mycket stor utsträckning.

Med ett dubbelspår ökar säkerheten på berörd sträcka, då nästan samtliga 13 plankorsningar kan tas bort. Det minskar risken för att människor skadas eller dödas. I Sverige sker det ett tiotal kollisioner i plankorsningar per år. Järnvägsolyckor till följd av urspårning eller kollision med tåg och föremål utgör en risk för tågresenärer, personal och närboende. Sådana olyckor förekommer, statistiskt sett med flera års mellanrum.

Brand och olycka med farligt gods är andra typer av järnvägsolyckor. Eftersom farligt gods förekommer på sträckan, är det i ett större perspektiv bättre att öka godstrafiken på godsstråket Bergslagen (Mjölby–Storvik) för att kunna minska trafiken på andra stråk. Dels är exponeringen av närboende längs godsstråket relativt liten, dels är tåg ett relativt säkert transportslag jämfört med vägtransporter. Ökad kapacitet på järnväg kan därför innebära minskade risker. Ökad kapacitet på den aktuella sträckningen gör att den tågtrafik som idag styrs om, bland annat till ett stråk genom centrala Stockholm, kan gå på godsstråket genom Bergslagen.

Med anledning av ovanstående kan det konstateras att det finns goda skäl till att dubbelspåret Hallsberg–Degerön snabbt borde komma på plats.

Stockholm den 20 september 2007

Matilda Ernkrans (s)

Lennart Axelsson (s)

Eva-Lena Jansson (s)

Ameer Sachet (s)

Thomas Bodström (s)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om dubbelspår mellan Hallsberg och Degerön.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.