Eftersök av trafikskadat vilt

Motion 2005/06:MJ306 av Jörgen Johansson (c)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Miljö- och jordbruksutskottet

Händelser

Inlämning
2005-10-05
Hänvisning
2005-10-13
Bordläggning
2005-10-13

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behov av organisation, finansiering och omfattning av viltgrupp i samband med eftersök av trafikskadat vilt.

Motivering

Årligen inträffar mer än 30 000 kollisioner med större vilt i trafiken både inom och utanför tätorter. Det innebär att varannan rapporterad trafikolycka i landet är en viltolycka och i vissa län så mycket som 75 %. Kostnaderna för viltolyckor beräknas uppgå till mellan 0,7 och 1,0 miljard. Problemen med viltolyckor är stora. Av de kollisioner som sker utgör 5 000 olyckor s.k. statligt vilt medan resterande del består av rådjur, vildsvin m.fl. arter. I de grupper som omfattas av eftersök bör gruppen statligt vilt utökas, av humanitära skäl, att omfatta även arter som rådjur och vildsvin. Just vildsvinet har en markant utveckling och kan förutspås utgöra ett vanligt förekommande vilt vid kollisioner i framtiden.

Enligt 40 a § jaktförordningen får frilevande vilt avlivas om det är så skadat eller i sådan belägenhet att det av djurskyddsskäl snarast bör avlivas. Högsta prioritet har således getts när det gäller att snabbast möjligt förkorta skadade djurs lidande.

I 40 § jaktförordningen finns det reglerat en skyldighet för förare av motordrivet fordon att anmäla sammanstötningen med vissa större däggdjur samt örn till polisen. Föraren är också skyldig att märka ut olycksplatsen.

Vägverket ansvarar för att genom olika åtgärder förebygga trafikolyckor medan polisen ombesörjer att markägare och jakträttsinnehavare underrättas om en viltolycka. Polisen ansvarar för att de djur som är statens vilt spåras upp. Jägare och markägare har ingen författningsenlig skyldighet att delta i eftersök efter trafikskadat vilt, men har möjlighet att få ersättning för sina kostnader ur Viltvårdsfonden om de hjälper till med eftersök av statens vilt.

Det pågår ett samarbete, Trafiksäkerhet och eftersök i samverkan, SES-gruppen, där Vägverket, polisen och jägarorganisationerna m.fl. samverkar beträffande eftersök efter trafikskadat vilt och förebyggande viltolycksarbete. Riksdagen har uttalat att man utgår ifrån att regeringen ägnar detta projekt vederbörlig uppmärksamhet och vid behov vidtar de åtgärder som anses påkallade.

Mot bakgrund av riksdagens uttalande om SES-gruppen har jordbruksministern uttalat att organisation och finansiering av trafikskadat vilt vederbörligen kommer att uppmärksammas av regeringen. Jordbruksministern uttalade detta i april 2003. Frågan förefaller befinna sig i en långbänk då ännu inget skett i ärendet. Då ansvaret för eftersök av trafikskadat vilt uppenbart hamnat mellan stolarna i regeringskansliet bör en skyndsam översyn göras avseende organisation, kostnadsansvar och omfattning av eftersöksgrupp. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 24 september 2005

Jörgen Johansson (c)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behov av organisation, finansiering och omfattning av viltgrupp i samband med eftersök av trafikskadat vilt.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.