Elektroniska val i Sverige

Motion 2011/12:K265 av Jenny Petersson (M)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Konstitutionsutskottet

Händelser

Inlämning
2011-10-04
Numrering
2011-10-05

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om elektronisk röstning.

Motivering

Det är dags för en översyn av hur valproceduren går till i Sverige. Valproceduren i Sverige har i princip sett likadan ut sedan den allmänna rösträtten infördes. Dagens vallag (2005:837) är till stor del en praktisk beskrivning av hur ett val ska gå till. Där står beskrivet allt ifrån vilka som har rösträtt till hur personen som röstar ska stå bakom en skärm, hur valsedeln ska vara utformad till hur den ska placeras i kuvertet och hur det ska förslutas.

Valet den 19 september 2010 satte det svenska valsystemet på prov. I Värmland och i Göteborg fick rösterna räknas om flera gånger. Drygt 200 förtidsröster från Halmstad kommun kom inte i väg till rätt kommun i rätt tid och räknades inte. Flera överklaganden angående rösträkningen och valet kom in till Valmyndigheten.

Den 15 maj 2011 var det omval i alla valkretsar till Västra Götalands läns landsting och i den nordöstra valkretsen till kommunfullmäktige i Örebro kommun. Valprövningsnämnden beslutade att det skulle genomföras omval då det förekommit ett antal fel i samband med valet 2010.

Rösträkningen i vallokalerna sker manuellt. En del av de större vallokalerna har automatiskt sedelräknare, men på de allra flesta håll räknas rösterna för hand. Flera av Sverige grannländer har genomfört eller planerar elektroniska val. Estländarna har röstat elektroniskt vid flera val. Den teknik som internet innebär och som vi i Sverige har tillgång till skapar möjligheter för att underlätta röstningsförfarandet. Vi har tilltro till internet för att deklarera och utföra våra bankärenden.

I Sverige har vi en stark tradition av att värna valhemligheten, något som självklart skulle vara vägledande i att konstruera system för elektronisk röstning, där valhemligheten på bästa sätt kan tas till vara. En av fördelarna med elektronisk röstning skulle vara att räkning av röster samt fördelningen av personröster skulle göras betydligt enklare. I senaste valet 2010 fick flera distrikt manuellt räkna om sina röster flera gånger. En annan fördel skulle ju vara att antalet ogiltiga röster borde begränsas betydligt bl.a. genom att den fysiska hanteringen av valsedeln försvinner genom att hanteringen av valsedlar från valurnan till rösträkningslokalen skippas.

Valdeltagandet är idag lägst i de yngsta åldersgrupperna och kanske skulle det få fler att delta i val ifall det gick att göra elektroniskt. Regeringen bör initiera och ställa sig positiv till att pröva möjligheten till elektronisk röstning.

Stockholm den 19 september 2011

Jenny Petersson (M)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om elektronisk röstning.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.