Till innehåll på sidan

med anledning av prop. 2007/08:78 En effektivare förvaltningsstruktur inom politikområden med strategisk betydelse för nationell och regional konkurrenskraft

Motion 2007/08:N12 av Berit Andnor m.fl. (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Proposition 2007/08:78
Tilldelat
Näringsutskottet

Händelser

Inlämning
2008-04-02
Bordläggning
2008-04-03
Hänvisning
2008-04-04

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om lokalisering av myndigheternas verksamheter.

Motivering

Propositionen innehåller övergripande riktlinjer för en effektiviserad förvaltningsstruktur inom politikområden med strategisk betydelse för nationell och regional konkurrenskraft samt förändringar av myndigheter inom näringspolitikens och den regionala tillväxtpolitikens områden. Regeringen redovisar sin bedömning att två nya myndigheter bör inrättas och att Verket för näringslivsutveckling (Nutek), Institutet för tillväxtpolitiska studier (ITPS) och Glesbygdsverket bör avvecklas.

Vi socialdemokrater anser att den regionala utvecklingspolitiken måste vara inriktad på att skapa tillväxt, en hållbar utveckling och en god service för kvinnor och män i alla delar av landet. Grundläggande är insikten om att tillväxtförutsättningarna skiljer sig åt i olika regioner och att ansvaret för utvecklingen måste delas av såväl staten som regioner och kommuner. Den nationella tillväxten är summan av tillväxten i landets alla delar. Företrädare för regionerna bör därför i stor utsträckning få ansvaret i fråga om utvecklingsmedel och strukturfondsmedel. Alla regioner har olika förutsättningar för tillväxt och utveckling. De bästa kunskaperna om de lokala förutsättningarna finns lokalt – inte centralt. Den regionala utvecklingspolitiken ska bidra till att skapa en hållbar tillväxt med väl fungerande lokala arbetsmarknadsregioner och en god servicenivå i alla delar av landet. En bra livsmiljö med ett brett utbud av social service, utbildning och kultur höjer allas livskvalitet och stärker regionernas attraktions- och tillväxtkraft.

Glesbygdsverket lokaliserades i början av 1990-talet till Östersund. Även nuvarande ITPS lokaliserades i sin tidigare form till Östersund. I samband med försvarsbeslutet och nedläggningen av garnisonen i Östersund flyttade ytterligare delar av ITPS till Östersund. Därutöver omlokaliserades delar av Nutek till Östersund. Syftet med detta var för den tidigare socialdemokratiska regeringen dels att kompensera bortfallet av arbetstillfällen, dels att skapa goda utvecklingsförutsättningar för det viktiga regionalpolitiska utvecklingsarbetet. Det skapades med denna satsning förutsättningar för att ytterligare stärka den kunskaps-, analys- och expertfunktion som Glesbygdsverket, delar av Nutek och ITPS utgör sammantaget. Syftet var att skapa ett starkt kompetenscentrum inom det glesbygds-, landsbygds- och skärgårdspolitiska området som är av viktig och avgörande betydelse som underlag för regeringens och riksdagens beslut inom politikområdet.

Regeringens förslag till vad man kallar en effektivare förvaltningsstruktur inom politikområden av strategisk betydelse för nationell och regional konkurrenskraft inger därför oro.

Uttrycket effektivare förvaltningsstruktur signalerar nedskärningar och begränsningar av de nuvarande myndigheters ansvarsområden vilket leder till nedprioriteringar av det viktiga regionala utvecklingsarbetet. Det finns risk att kunskapen och kompetensen inom det regionalpolitiska området kraftigt kommer att uttunnas och att det starka centrum som byggts upp i Östersund kommer att nedmonteras. Det finns i propositionen inga klara och tydliga ställningstaganden när det gäller lokaliseringen av de två nya myndigheterna.

För omställningsarbetet i Jämtlands län och Östersund är det av avgörande betydelse att regeringen fullföljer den tidigare socialdemokratiska regeringens beslut när det gäller lokalisering av de nya myndigheterna och att antalet befintliga arbetstillfällen vid berörda myndigheter i Östersund inte reduceras.

Ett tidigare beslut av den borgerliga regeringen för att avbyråkratisera och effektivisera den statliga verksamheten innebar nedläggning av Arbetslivsinstitutet och därmed också 30 förlorade arbetstillfällen för Östersunds kommun. Även dessa var ett resultat av en lokalisering beslutad av den tidigare socialdemokratiska regeringen.

Flera statliga myndigheter och företag har under den senaste tiden koncentrerat sin verksamhet till ett fåtal ställen i de större städerna. Nedläggning av statlig verksamhet i Norrlands inland innebär att kunskap och kompetens inom viktiga samhällsområden tunnas ut. Forskning och utveckling flyttar ut och endast utförarfunktioner finns kvar. Riktningen borde vara den motsatta. Med dagens teknik borde det vara betydligt effektivare att ha verksamheten kvar på orter med låga personal- och lokalkostnader, hög livskvalitet och med tillgång till välutbildad personal.

Stockholm den 1 april 2008

Berit Andnor (s)

Marie Nordén (s)

Gunnar Sandberg (s)

Ann-Kristine Johansson (s)

Yrkanden (2)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om lokalisering av myndigheternas verksamheter.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om lokalisering av myndigheternas verksamheter.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.