En landsbygd full av möjligheter

Motion 2009/10:MJ364 av Anna Tenje och Katarina Brännström (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Miljö- och jordbruksutskottet

Händelser

Inlämning
2009-10-05
Numrering
2009-10-06

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att skapa bättre förutsättningar för landsbygden genom att avskaffa onödigt regelkrångel.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över det svenska djurskyddet.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att livsmedelslagstiftningen bör ses över för att anpassas till småskalig verksamhet på landsbygden.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att tillåta gårdsförsäljning av alkohol.1

1 Yrkande 4 hänvisat till SoU.

Motivering

Att utveckla den svenska landsbygden ligger helt i linje med mycket av det som regeringen redan har arbetat med under mandatperioden. Att satsa på landsbygden och dess näringar ligger helt i tiden med miljötänket och tanken om småskalighet som har smugit sig på de flesta svenskar de senaste åren. Vi vill snabba på den här processen ytterligare.

Den svenska landsbygden ger tusentals arbetstillfällen, det är här många svenskar bor och det är här våra svenska livsmedel produceras. För att landsbygdens dragningskraft och styrka ska bibehållas och i längden förstärkas ytterligare behöver förutsättningarna för arbete och utveckling förbättras. Regeringen har inlett arbetet med att förbättra villkoren för den svenska landsbygden. Det finns dock en rad olika hinder som fortfarande bör undanröjas för att visionen om en levande landsbygd ska bli verklighet.

På landsbygden spelar jordbruket en stor roll för dess utveckling. Arbetstillfällen inom jordbruket och livsmedelsindustrin är mycket betydelsefulla i detta sammanhang. Företagandet på landsbygden behöver främjas och både stora och små företag behöver bättre förutsättningar. Många småföretagare tampas idag med ett hav av byråkrati. Inom jordbruket finns exempelvis en mängd regelverk inom jordbruks- och miljöområdet samt åtskilliga informationskrav inom jordbruk, miljö, djurhållning, foder och grönsaksproduktion. Det måste bli lättare för småföretagare inom jordbruk att sköta sina verksamheter, och orimligt regelkrångel bör avskaffas.

Svenska bönder ska inte behöva lägga en ansenlig del av sin arbetsdag på administration. Istället måste resurser frigöras så att jordbrukare kan syssla med det de kan och vill, nämligen jordbruk. Med mindre regelkrångel kan svenska bönder använda tid och kraft till att utveckla sina verksamheter.

Anpassa det svenska djurskyddet

Sverige har ett av världens bästa djurskydd. Att de gröna näringarna utmärks av omtanke, ansvarstagande och hög etik är självklart. Det finns idag bra möjligheter till offentliga kontroller av djurskyddet, men ibland är man alltför nitisk från det offentligas sida när man tolkar lagar och regler. Djur som är vana vid att gå utomhus hela året kanske inte behöver ett hus att gå in i. Frigående får kanske inte behöver räknas in av sin ägare varje dag. Det finns flera exempel där djurägare tvingas vidta kostsamma och ibland näst intill omöjliga åtgärder helt i onödan. Risken finns att våra djurägare tröttnar på att hålla sig med djur. Sverige är och ska vara ett av världens bästa länder vad gäller djurskydd, men ibland får man nästan känslan av att det är byråkratin och inte djuren som står i fokus. Onödigt regelkrångel vad gäller djurskyddet bör helt enkelt plockas bort.

Möjliggör det nya matlandet

Regeringens vision är att Sverige ska bli det nya matlandet i Europa. Detta är väldigt positivt för förutsättningarna för jobb och tillväxt inom svensk livsmedelsproduktion och svenskt jordbruk, och det uppmuntrar till företagande på landsbygden. Detta är en viktig förutsättning för att närproducerad mat och ekologiskt jordbruk ska kunna utvecklas samt att området lokal turism ska kunna bli en växande näring. För landsbygdens näringsliv, turism och utveckling är små lokala livsmedelsföretag väldigt betydelsefulla. För en levande landsbygd behövs fler möjligheter och bättre förutsättningar för jobb och utveckling. Det finns en stor potential på den svenska landsbygden, och den måste vi ta vara på. Livsmedelslagstiftningen bör därför ses över för att anpassas till småskalig verksamhet på landsbygden, men inte för att tumma på regler om hygien och säkerhet utan för att reglerna bör anpassas så att småföretagare kan bedriva verksamhet. De krav som vi ställer på livsmedelsjättarna i landet kan vi helt enkelt inte ställa på de små företagen med närproducerade livsmedel på landsbygden. Någonstans måste vi göra avkall om vi vill utveckla de gröna näringarna och ge närproducerad miljövänlig mat en chans.

Ingen mat utan dryck

Gårdsförsäljning av alkohol är ett led i utvecklingen för en levande landsbygd. Det är viktigt för den lokala turismen och för småföretagandet på landsbygden. Svenskarna uppvisar ett växande intresse för närproducerat livsmedel, och småskaliga svenska alkoholproducenter på landsbygden ser gårdsförsäljning som en positiv utveckling. Att kunna provsmaka närproducerat kött, ekologiska grönsaker och lokalproducerat vin direkt på gården och därefter, utan mellanhänder, köpa med sig produkterna, inklusive det lokala vinet, skulle vara mycket betydelsefullt för den lokala turismen, det lokala näringslivet, landsbygdens sysselsättning och lokala alkoholproducenters avkastning. Gårdsförsäljning främjar landsbygdens utveckling och bör därför tillåtas.

Stockholm den 28 september 2009

Anna Tenje (m)

Katarina Brännström (m)

Yrkanden (4)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att skapa bättre förutsättningar för landsbygden genom att avskaffa onödigt regelkrångel.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över det svenska djurskyddet.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 3
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att livsmedelslagstiftningen bör ses över för att anpassas till småskalig verksamhet på landsbygden.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 4
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att tillåta gårdsförsäljning av alkohol.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.