En samlad militär flygutbildning

Motion 2001/02:Fö263 av Lars Lindblad m.fl. (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Försvarsutskottet

Händelser

Inlämning
2001-10-05
Numrering
2001-10-05
Hänvisningsförslag
2001-10-05
Utskottsförslag
2001-10-05
Granskning
2001-10-05
Registrering
2001-10-05
Hänvisning
2001-10-11
Bordläggning
2001-10-11

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en samlad militär flygutbildning.

Motivering

Det svenska flygvapnet står utan lösning vad gäller den framtida flygutbildningen. Genom riksdagens försvarsbeslut under våren 2001 att lägga ner såväl flygflottiljerna F 10 i Ängelholm som F 16 Uppsala står flygvapnet helt utan både grundläggande och taktisk utbildningskapacitet. Någon lösning på problemet tog riksdagsmajoriteten inte något ansvar för utan skickade ett uppdrag till regeringen att lösa detta. Beslutet är ett hot mot flygvapnets framtid. Många av de flyglärare som nu står inför en osäker framtid har aviserat att de är på väg att lämna flygvapnet. Dessutom kan det behövas investeringar och nybyggnation för att klara flytten av utbildningen. I mediedebatten har det påpekats att det kan ta tio år innan man har en slutlig lösning om man ska flytta till någon av de kvarvarande fyra flottiljerna, p g a miljöprövningar och andra orsaker. Det kan bli mycket förödande om denna fråga hanteras på fel sätt.

Parallellt med flygvapnets utbildningssystem finns Försvarsmaktens helikopterflottilj och detachementet för specialflyg i Linköping/Malmen. Funder­ingar har funnits att flytta flygvapnets utbildning till Malmen. Detta borde kräva stora investeringar. Försvaret borde ta ett helhetsgrepp över hela flygutbildningen. Det finns både ekonomiska och kvalitetsmässiga vinster med en sådan helhetslösning.

I södra Sverige finns goda förutsättningar att lösa de problem som försvaret står inför. Flygflottiljen F 17 i Ronneby skall vara kvar, den grundläggande stridsflygarutbildningen finns fortfarande på F 10 i Ängelholm och den civila trafikflygarhögskolan finns i Ljungbyhed. Hangarer, start- och landningsbanor samt övningsområden finns det gott om. Det finns goda förutsättningar för ett flygcentrum i området Halmstad, Ängelholm, Ljungbyhed, Lund, Kosta och Ronneby. F 17 i Ronneby skulle kunna fungera som moderförband till detta. Kosta har utmärkta möjligheter att komplettera detta med skjutfält och övningsterräng, samt en landningsbana. Både Ängelholm och Ljungbyhed har utmärkta förutsättningar att inhysa ett sådant koncept.

En samlad flygutbildning skulle vara den vitamininjektion som försvarets flygverksamheter skulle behöva. Dessutom skulle detta möjliggöra att de utbildningsinsatser som behövs för att exportstödet till JAS-projektet kommer att fungera snabbare än med andra lösningar. Detta förslag skulle då innehålla utbildning av specialflyg, en helikopterflottilj samt flygskolorna samlat i Skåne. En lösning som borde vara den bästa för Försvarsmakten.

Stockholm den 5 oktober 2001

Lars Lindblad (m)

Sten Andersson (m)

Jan Backman (m)

Inga Berggren (m)

Maud Ekendahl (m)

Ingvar Eriksson (m)

Margit Gennser (m)

Cristina Husmark Pehrsson (m)

Carl-Axel Johansson (m)

Bertil Persson (m)

Ewa Thalén Finné (m)

Anna Åkerhielm (m)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en samlad militär flygutbildning
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.