Energiteknik

Motion 2001/02:N238 av Kenneth Lantz och Lars Gustafsson (kd)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Näringsutskottet

Händelser

Inlämning
2001-10-05
Numrering
2001-10-05
Hänvisningsförslag
2001-10-05
Utskottsförslag
2001-10-05
Granskning
2001-10-05
Registrering
2001-10-05
Hänvisning
2001-10-11
Bordläggning
2001-10-11

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om översyn av kraftvärmebeskattningen.1

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om möjligheterna att öka biogasanvändningen vid utbyggnad av naturgasnätet.

1 Yrkande 1 hänvisat till SkU.
Bättre miljö genom effektiv energiteknik

I sydvästra Sverige finns två utmärkta exempel på energisatsningar som inneburit minskade utsläpp, effektivare resursanvändning, intressant teknikutveckling och god ekonomi. De visar på ett utmärkt sätt hur variation och uppfinningsrikedom bidrar till att tillgodose Sveriges energibehov.

Kraftvärme

Västhamnsverket i Helsingborg har sedan december 2000 haft en ny typ av gasturbin i drift på prov. Tack vare gasturbinen har ägaren Öresundskraft fördubblat sin elproduktionskapacitet. Anläggningen har uppfyllt förhoppningarna om minskade utsläpp. I november kan anläggningen kopplas in på fjärrvärmenätet och på så vis även producera fjärrvärme i Helsingborg. Det betyder att Västhamnsverkets verkningsgrad ökar ytterligare. Mer energi kan tas tillvara utan att mer bränsleråvara används.

En utbyggnad av naturgaseldad kraftvärme skulle totalt sett innebära minskade utsläpp och höjd effektivitet i energisystemet. Men med dagens beskattning av kraftvärme är den olönsam jämfört med kolkondenskraft. Om inte kraftvärmebeskattningen ändras kommer befintliga svenska kraftvärmeverk som Västhamnsverket att stå oanvända. Dessutom kommer troligtvis inte några nyinvesteringar i effektiv kraftvärme till stånd. Kraftvärmen behöver därför ökad konkurrenskraft genom en översyn av kraftvärmebeskattningen. Detta är ett viktigt steg för att uppnå de miljömål som satts upp i Sverige och Europa.

Biogas

I Laholm finns goda erfarenheter från integration av biogas och naturgasnäten som lett till ökad användning av biogas. Sedan 1992 har en biogasanläggning funnits i Laholm. Den har försett ett hundratal hushåll med värme och använts för elproduktion. Produktionen var dock till en början större än efterfrågan i systemet. Energi motsvarande ca 1 megawattimme gick därför till spillo varje år. Men genom att utnyttja det naturgasnät som redan fanns utbyggt i Laholm för distribution av biogas kunde förutsättningarna för biogasanvändning ökas rejält.

Tack vare samverkan mellan ett väl utbyggt naturgasnät och en lokal produktion av biogas har nya och mycket intressanta möjligheter öppnats som borde få efterföljare i hela Sverige. Biogasen är en ren energikälla – lika ren som naturgas. Dessutom slipper man helt utsläpp av koldioxid. Vid produktionen av biogas utnyttjas också avfall som det annars skulle vara kostsamt att ta hand om. Biogasanvändningen måste därför ges ökade möjligheter att utnyttja en utbyggnad av naturgasnätet. Det arbete som skett i Laholm med biogas är ett föredöme som bör få fler efterföljare.

Stockholm den 25 september 2001

Kenneth Lantz (kd)

Lars Gustafsson (kd)


Yrkanden (2)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om översyn av kraftvärmebeskattningen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om möjligheterna att öka biogasanvändningen vid utbyggnad av naturgasnätet
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.