Till innehåll på sidan

Ensamarbete och psykosocial arbetsmiljö

Motion 2011/12:A245 av Ingemar Nilsson och Susanne Eberstein (S)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Arbetsmarknadsutskottet

Händelser

Inlämning
2011-09-29
Numrering
2011-10-03

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ensamarbete och psykosocial arbetsmiljö.

Motivering

Antalet butiksrån och förekomsten av skjutvapen i samband med rån fortsätter att öka. Störst är rånrisken i storstadsregionerna och vid stängningsdags. Rånen innebär ett trauma för de utsatta och en utbredd rädsla för att utsättas för våld och hot i sitt arbete. Oron är en stressfaktor och därmed ett arbetsmiljöproblem, som dock ofta hamnar i skymundan av frågor som rör fysisk arbetsmiljö.

Ensamarbete är en nyckelfråga, då två tredjedelar av butiksrånen riktas mot ensambemannade butiker. Handelsanställdas förbund och Svensk Handel har tillsammans med polisen utarbetat ett program för att förebygga butiksrån. Parterna på arbetsmarknaden har ett stort ansvar för det förebyggande arbetet men även arbetsmiljölagstiftningen och Arbetsmiljöverkets föreskrifter är viktiga för att förebygga butiksrån. Arbetslivet har förändrats sedan Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ensamarbete, våld och hot i arbetsmiljön samt systematiskt arbetsmiljöarbete författades. För att skyddsombudet ska få genomslag för sina krav behövs skarpare skrivningar om arbetsgivaransvaret i föreskrifterna. I dag är arbetsgivaren skyldig att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet. Denna skyldighet omfattar också den särskilda risk som ensamarbete kan innebära. Det är tydligt uttryckt att arbetsuppgifter som innebär en påtaglig risk för våld eller hot om våld inte får utföras som ensamarbete. Andra föreskrifter inskränker ensamarbete vid påtaglig risk och stark psykisk påfrestning. I stället borde vikten av att beslut om ensamarbete måste föregås av en ordentlig riskbedömning betonas. Dessutom borde arbetsgivaren åläggas att precisera hur ensamarbete ska organiseras, rutiner för stöd och hjälp, kompetens hos arbetsledning osv.

Arbetsmiljöverket bör ges i uppdrag att se över föreskrifterna om ensamarbete. I översynen bör särskilt övervägas hur föreskrifterna kan skärpas i syfte att tydliggöra arbetsgivarnas ansvar när det gäller att i största möjliga mån eliminera risker vid ensamarbete.

Stockholm den 21 september 2011

Ingemar Nilsson (S)

Susanne Eberstein (S)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ensamarbete och psykosocial arbetsmiljö.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.