Entreprenörskap i skolan

Motion 2008/09:Ub243 av Magdalena Andersson (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utbildningsutskottet

Händelser

Inlämning
2008-09-30
Numrering
2008-10-02

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om undervisning i entreprenörskap i skolan.

Motivering

Utbildning är en av de grundläggande förutsättningarna för att dagens ungdomar ska kunna skapa ny tillväxt i Sverige i framtiden. Gymnasieskolan ska lägga den nödvändiga grunden till aktivt deltagande i samhället och livslångt lärande.

Att lära sig läsa, skriva och räkna tillhör självklarheterna, men grundläggande kunskaper i entreprenörskap och företagande utgör också viktiga verktyg för att dagens ungdomar ska möta ett rikare arbetsliv. Det ska vara lika självklart för den blivande undersköterskan på gymnasiets omvårdnadsprogram att se en framtid som företagare, som för studenter inom exempelvis fordonsprogrammen.

Alla har rätt att få denna grund. Därför är det viktigt att skolan följer med i samhällsutvecklingen och anpassar utbildningen efter morgondagens förutsättningar så att ungdomar klarar sig när de kommer ut i arbetslivet och samhällslivet. Dagens samhälle ställer krav på kunniga och initiativrika medborgare som vågar och behärskar att starta och driva egna företag.

Nuteks senaste entreprenörskapsbarometer (2007) visar att tre av fyra ungdomar i framtiden kan tänka sig att bli företagare, och av dessa tror sig mer än varannan bli företagare inom tio år. Enligt Nutek är unga dessutom mer positiva till eget företagande i dag jämfört med för fyra år sedan, i dag kan 76 procent tänka sig att bli företagare jämfört med 71 procent då. Även andelen unga kvinnor som kan tänka sig att bli företagare har ökat från 63 procent till 72 procent. Sveriges unga har en positiv inställning till eget företagande vilket är bra, men fortfarande är män mer positiva än kvinnor till att starta företag. Och fortfarande behöver andelen unga som startar företag bli större.

Sverige behöver fler företagare och entreprenörer som vågar göra verklighet av sina idéer. Vårt välstånd bygger på att människor förverkligar sina idéer, startar eller driver företag. Det är företagen som skapar jobb, trygghet, välstånd och ekonomisk tillväxt. Framtidens företagare finns bland dagens unga och det är skolans skyldighet att förse varje elev med kunskaper så att de klarar sig i arbetslivet och samhällslivet. För att öka intresset för ungdomar att starta egna företag krävs omfattande information och kunskap om vad det innebär att starta och driva företag. Därmed krävs grundläggande kunskap inom entreprenörskap som en del av undervisningen i alla nationella gymnasieprogram, det saknas i dag.

Stockholm den 30 september 2008

Magdalena Andersson (m)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om undervisning i entreprenörskap i skolan.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.