Europeisk pilotutbildning i Norrland

Motion 2001/02:Fö254 av Birgitta Ahlqvist m.fl. (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Försvarsutskottet

Händelser

Inlämning
2001-10-05
Numrering
2001-10-05
Hänvisningsförslag
2001-10-05
Utskottsförslag
2001-10-05
Granskning
2001-10-05
Registrering
2001-10-05
Hänvisning
2001-10-11
Bordläggning
2001-10-11

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om Norrland som Europas norra utbildningsplats för piloter.

Motivering

I dag saknar många europeiska länder möjlighet att själva bedriva pilotutbildning, vilket dels beror på för litet luftutrymme dels bristande organisation. Det nuvarande systemet där en del länder i Europa bedriver sin egen utbildning och andra länder skickar sina blivande piloter till USA för utbildning är ineffektivt och mycket dyrt.

Ytterligare en nackdel är att utbildningen i USA sker under ideala väder- och miljöförhållanden, dvs att det oftast är enbart sol och värme som erbjuds. Men eftersom både piloter och utrustning måste utbildas och testas i olika väderförhållanden innebär det att kompletterande utbildning krävs efter återkomsten till Europa.

Nu planeras en gemensam pilotutbildning i Europa. Tanken är i första hand att minska kostnaderna. Men även tillgänglighet och miljöbetingelser är skäl som påverkar efterfrågan av en gemensam europeisk utbildning. Dessutom skulle en gemensam utbildning av Europas piloter minska vårt beroende av USA.

Utbildningen ska enligt planerna bedrivas på tre till fyra platser i Europa – i norra, centrala samt södra Europa. Konceptet omfattar såväl utbildningsprogram som utbildningsmateriel, simulatorer och datorstödda hjälpmedel.

Både geografi och klimat har stor inverkan för en bra, pilotutbildning. Flygtester måste kunna genomföras i de förutsättningar som de olika årstiderna erbjuder, såsom värme–kyla, ljus–mörker, dimma, snö, is etc.

Det specifika med utbildningen är att den även kräver stora övningsområden. Problemet i Centraleuropa är att luftrummet börjar bli fullt. Därför finns det ett stort intresse av att utveckla flygverksamheten i utkanten av Europa.

Sverige och Norrland har goda förutsättningar att bli en av utbildningsplatserna. Norra Norrland besitter de viktigaste förutsättningarna för den norra utbildningsplatsen – fritt luftrum, outnyttjade flygbaser, redan i dag avlysta områden, dvs. en bra infrastruktur.

Sverige har en positiv inställning till internationell samverkan och därför borde det finnas ett stort intresse av att utveckla en gemensam flygutbildning med övriga Europa. Möjligheten att nå en bred lösning i svensk pilotutbildning är förmodligen större om vi ser denna fråga i ett Europaperspektiv.

Det är viktigt att vi ser på det framtida svenska och europeiska utbildningsbehovet av piloter utifrån ett helhetsperspektiv. Detta är en verksamhet som har stora utvecklingsmöjligheter.

Vi anser att det är möjligt att förlägga den svenska, och på sikt även den europeiska, pilotutbildningen till norra Norrland. Den nordligaste delen av Sverige har de mest gynnsamma förutsättningarna i hela Europa för att bedriva en pilotutbildning.

Norr- och Västerbotten erbjuder bra förutsättningar vad gäller storlek på övningsområde med ett relativt fritt luftrum. Området är också glest bebyggt vilket ger utrymme till ökad övningskapacitet. Norra Sveriges ljus- och mörkerförhållanden ger unika möjligheter till en bra flygutbildning. Det är också viktigt att de flygfält som finns i norra Norrlands inland utnyttjas på ett bättre sätt än i dag. Dessutom har regionen nytta av att F 21 är den enda flygflottiljen i landet som i dag har spaningskapacitet.

I Norr- och Västerbotten finns redan flygfält på platser som Vidsel, Jokkmokk, Arvidsjaur och Storuman. De utgör en färdig infrastruktur som inte tas till vara på det sätt den kan.

Flygvapnet och SAAB, som har deltagit i studien om svensk pilotutbildning, menar att en utbildningsplats av den här storleken inte kan placeras söder om Dalälven. Förslaget om den svenska pilotutbildningen måste dock, i placeringshänseende och utvecklingshänseende, ta hänsyn till den europeiska diskussionen. Vi får inte låsa fast oss vid ett alternativ som inte ger Sverige möjlighet att bli den norra utbildningsplatsen i Europa. I den pågående utredningen är fokus lagt på att kortsiktigt lösa den svenska utbildningen.

Förslagsvis borde regeringen ta officiell ställning till att Sverige ska delta aktivt i utvecklingen av den gemensamma europeiska pilotutbildningen samt att vi vill ha en av utbildningsplatserna.

Om pilotutbildningen placeras i Norrland skulle detta innebära att ca tre hundra piloter årligen utbildas i norra Sverige. Det betyder också att ett par tusen människor skulle vara direkt eller indirekt sysselsatta med denna verksamhet. Rätt placerad i Norrland skulle denna pilotutbildning kunna leda till en mycket positiv utveckling för en region som behöver nya arbetstillfällen.

Stockholm den 3 oktober 2001

Birgitta Ahlqvist (s)

Lennart Klockare (s)

Lars U Granberg (s)

Kristina Zakrisson (s)

Monica Öhman (s)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om Norrland som Europas norra utbildningsplats för piloter.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.