Europeisk vårdgaranti

Motion 2004/05:So364 av Cecilia Widegren (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialutskottet

Händelser

Inlämning
2004-10-05
Hänvisning
2004-10-14
Bordläggning
2004-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att införa en europeisk vårdgaranti.

Europeisk vårdgaranti - total valfrihet i hela EU

Ingenting är mer kännetecknande för EU än den fria rörligheten. Ingenting är heller bättre. Fri rörlighet för människor, varor och tjänster utgör fundamentet. Det är detta som är det fina med EU. Från sjukvårdens horisont är unionen i stort outnyttjad. I Europa finns ännu inte någon fri rörlighet för patienter. Det är både trist och onödigt. Sverige som litet land kommer aldrig att kunna vara ledande inom EU i alla medicinska specialiteter, men väl några. Patientunderlaget räcker helt enkelt inte till. Vi kan för den skull inte förvägra människor vård av bästa klass - av bästa Europaklass. Det kan endast ske genom att vi öppnar sjukvården inom hela unionen.

En europeisk vårdgaranti - med patientens valfrihet i fokus

Många av oss har i och för sig haft ett s.k. E 111-intyg från den svenska försäkringskassan i samband t.ex. med semesterresor. Dessa intyg ger oss en rätt till sjukvård på i huvudsak samma villkor och till samma avgift som vistelselandets egna medborgare. En viktig begränsning ligger dock i att E 111-intyget bara gäller för akut sjukvård.

Jag vill utsträcka möjligheterna för de europeiska patienterna. Det första steget jag vill ta inom sjukvården är att ge varje svensk och alla andra EU-medborgare en europeisk vårdgaranti.

Den havererade sjukvården - Yvonne från Vara

För drygt ett år sedan kunde man läsa i Expressen om Yvonne Eliasson från Vara. Då hade hon gått sjukskriven i över tre år för sitt onda knä. Vårdkön i Västra Götalands landsting var oändligt lång, och läkarna var förbjudna att remittera henne till en fristående knäspecialist i EU som skulle kunna operera henne omedelbart.

I stället tvingades hon vanka fram vecka ut och vecka in. "Jag är offer för en absurd sjukvårdspolitik", sade hon till tidningen. "Jag vill inget hellre än att börja jobba igen." Börja jobba fick hon inte, trots att operationen hos knäspecialisten endast skulle kosta 100 000 kronor, en i sammanhanget ringa kostnad. I stället betalade den offentliga sektorn för färdtjänst, kryckor och andra hjälpmedel för att mildra plågorna. Bara den samlade sjukpenningen uppgick då till 1 310 000 kronor, alltså mer än 13 gånger insatsen för en operation som skulle göra henne helt besvärsfri.

Försvara rätten till EU-vård

EG-rätten är som all annan lagstiftning en produkt av politiska beslut. Det finns gott om EU-parlamentariker som motsätter sig dessa patienträttigheter, precis som vi har sett svenska landstingspolitiker föredra vårdköer framför behandling utanför det egna landstinget.

Jag vill utöka valfriheten i fråga om var den enskilde patienten kan söka vård. Jag kan inte förstå varför det skall vara svårare för landstingen att tillåta behandling utomlands än att, som i många borgerligt styrda landsting, tillåta den i grannlandstinget. Det innebär att patienter i Skaraborg - som på sedvanligt sätt har fått behovet av en operation eller behandling fastställt där hemma - skall kunna erhålla nödvändig vård utomlands om landstinget inte klarar av att erbjuda den inom tre månader.

Patientens rättighetskatalog bör därför utvidgas till att omfatta rätten att söka akut såväl som planerad vård inom valfritt EU-land - i form av en europeisk vårdgaranti.

Stockholm den 28 september 2004

Cecilia Widegren (m)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att införa en europeisk vårdgaranti.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.