EU:s fordonsbränsledirektiv

Motion 2007/08:MJ208 av Jan Lindholm (mp)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Miljö- och jordbruksutskottet

Händelser

Inlämning
2007-09-26
Numrering
2007-09-28
Hänvisning
2007-10-16
Bordläggning
2007-10-16

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av att fortsätta den förra regeringens arbete på att förändra fordons­bränsledirektivet.

Bakgrund

Genom medlemskapet i EU förfogar de enskilda länderna inte över alla beslut. Vissa frågor är överlämnade till den överstatliga nivån EU. På miljöområdet anser vi i Miljöpartiet att detta ofta är bra eftersom många miljöfrågor är gränsöverskridande. Det finns dock miljöfrågor som inte är gränsöverskridande där en samordnad inställning inom EU inte är nödvändig för effekt av beslut. Fordonsbränslen kan betraktas som ett område som ligger i ett mellanområde. Ett enskilt land kan göra skillnad med strängare eller bättre regler men självklart får det större effekt om regler antas för hela EU. Men om man förordar gemensamma beslut så krävs det även att man är villig att påverka dessa, annars blir det ingen effekt.

Sverige har sedan flera år drivit frågan om ökad iblandning av alkoholer i bensin genom en förändring av det så kallade fordonsbränsledirektivet. Rent tekniskt finns det inga problem med en iblandning av upp till 10 procent etanol i bensinen. Även metanol är möjligt att använda i större utsträckning än de 3 procent som i dag tillåts. Ett problem är att saudiska oljeintressen i dag har ett stort ägarinflytande i den globala bilindustrin och därför troligen ligger bakom oviljan att erkänna att bilar i dag kan köras på upp till 10 procent etanol­iblandad bensin utan att ta någon skada.

Världen behöver skynda på utfasningen av mineralolja för fordonstransporter dels av klimatskäl, dels för att minimera vårt samhälles sårbarhet. En växande konkurrens om allt knappare resurser gör att priset trissas upp och vårt välstånd kan då skadas. Vi är mycket beroende av transportfunktioner i vårt samhälle och utbytet av fordonsparken stannade av med regeringsbytet även om det nu åter är i gång. Att tillåta etanol upp till 10 procent innebär att förutsättningarna för produktion av etanol i stor skala öppnas. Ett svenskt eller nordiskt undantag i bränsledirektivet skulle få stor effekt även om det självklart vore bäst med ett beslut som omfattar hela EU. Frågan ligger i tiden och det finns ett stort folkligt tryck på att åtgärder måste genomföras.

Förslag till åtgärd

Det är av yttersta vikt att maktkartellen fortsätter det arbete den förra regeringen bedrev när det gäller EU:s fordonsbränsledirektiv. EU måste övertygas om att våga gå emot olje- och bilindustrins intressen och tillåta en ökad inblandning av alkoholer i fordonsbränslen. Det bör vara en prioriterad fråga och målet bör självklart vara att direktivet skrivs om så att det tillåter en högre nivå än i dag. Om detta visar sig ta tid så bör Sverige verka för ett undantag för Sverige och gärna för hela Norden. Det land som vågar gå före och visa vägen påverkar utvecklingen. Om Sverige har ambitionen att påverka EU så borde detta vara en fråga för den regering som vill bevisa att den menar allvar.

Stockholm den 25 september 2007

Jan Lindholm (mp)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av att fortsätta den förra regeringens arbete på att förändra fordonsbränsledirektivet.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.