F-skattsedel m.m.

Motion 2007/08:Sk204 av Marie Engström m.fl. (v)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Skatteutskottet

Händelser

Inlämning
2007-09-26
Numrering
2007-09-28
Hänvisning
2007-10-16
Bordläggning
2007-10-16

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om införande av tidsbegränsade F-skattsedlar.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om användande av F-skattsedlar som ett redskap för att motverka skatteundandragande.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om månatlig redovisning.

Bakgrund

F-skattsedel skall efter ansökan utfärdas för den som uppger sig bedriva eller har för avsikt att bedriva näringsverksamhet här i landet, under förutsättning att vissa kriterier uppfylls. Näringsverksamhet kan bedrivas av fysisk person (enskild firma) eller av juridisk person (aktiebolag, handelsbolag). För att det ska vara näringsverksamhet ska tre villkor vara uppfyllda, nämligen självständighet, vinstsyfte och varaktighet. Om något av dessa villkor inte är uppfyllt är det vad gäller fysisk person i stället ofta fråga om inkomst av tjänst som uppdragsinkomster eller hobby. Förutom kravet på näringsverksamhet får sökande inte ha skatteskulder i Sverige eller i utlandet. Reglerna är desamma oavsett om sökanden bor i Sverige eller utomlands. Förfarandet bygger på en preliminär bedömning eftersom inkomsttaxering görs först efter mer än ett och ett halvt år.

Tidsbegränsade F-skattsedlar

En F-skattsedel utfärdas utan ansökan för den som vid utgången av närmast föregående inkomstår hade en sådan skattsedel. Det innebär att den som en gång tilldelats F-skattsedel får en ny varje år. I praktiken betyder det att ett beslut att utfärda en F-skattsedel gäller utan tidsbegränsning. Naturligtvis kan F-skattsedeln återkallas om näringsverksamhet inte längre bedrivs, men det kräver en aktiv handling antingen från den skattskyldige eller från Skatteverket.

Enligt statistik från Finansdepartementet framgår att 723 615 personer var registrerade för F-skatt i december 2006. Antalet ansökningar under 2006 uppgick till 74 876 stycken, av dem ledde 73 136 till nyregistreringar och 1 740 till avslag. Av dessa avslagsfall berodde 784 på att näringsverksamhet ej bedrevs. Avslag på grund av att man inte bedriver näringsverksamhet utgör en relativt liten del av antalet ansökningar. De senast åren har den siffran motsvarat 1–1,5 % av antalet ansökningar.

Vi har numer också en mer enhetlig hantering från myndigheternas sida, dessutom lägger Skatteverket mer resurser på kontroll i ett senare skede jämfört med tidigare, vilket vi tycker är positivt.

Skatteverket har i en rapport föreslagit att tidsbegränsade F-skattsedlar skall utfärdas om den debiterade skatten enligt ansökan inte överstiger 5 000 kr. Tidsbegränsningen skall avse såväl obegränsat som begränsat skattskyldiga. Vänsterpartiet menar att man skulle kunna utöka kretsen som omfattas av en tidsbegränsning att gälla F-skattsedlar där den debiterade skatten enligt ansökan inte överstiger 10 000 kr.

Motverka skatteundandragande

Det totala antalet F-skattsedelsinnehavare med en debiterad preliminär skatt som inte översteg 5 000 kr per år räknat var ca 125 000. Cirka 1 000 F-skattsedlar har år 2003 utfärdats till fysiska personer som är begränsat skattskyldiga. Antalet nyregistrerade F-skattsedlar var drygt 63 000 år 2003. Av dessa hade 37 000 en debiterad preliminärskatt på högst 5 000 kr. I detta antal ingår ca 1 000 F-skattsedlar som utfärdades för fysiska personer som var begränsat skattskyldiga.

Den som anlitar en uppdragstagare med F-skatt behöver inte göra något skatteavdrag eller betala arbetsgivaravgifter på ersättningen. Om en F-skattsedel kommer i händerna på oseriösa uppdragstagare kan den utnyttjas i syfte att försvåra upptäckten av svart arbete. I och med att uppdragstagaren har en F-skattsedel i sin hand är det svårt, näst intill omöjligt, för uppdragsgivaren att upptäcka fusk. Genom att införa tidsbegränsade F-skattsedlar skulle möjligheten att upptäcka svart arbete öka.

Vad som anförts om införande av tidsbegränsade F-skattsedlar att gälla F-skattsedlar där den debiterade skatten enligt ansökan inte överstiger 10 000 kr samt användande av tidsbegränsade F-skattsedlar som ett redskap för att motverka skatteundandragande bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Månatlig redovisning

Vad som kan försvåra bevisning av om svart arbetskraft används är den ordning att arbetsgivarna endast en gång om året redovisar för vilka anställda källskatt och arbetsgivaravgifter betalats. Det finns risk att detta kan öppna för manipulationer. En månatlig redovisning skulle på ett mycket bättre sätt skapa klarhet och ge bättre förutsättningar för kontroll. I t.ex. Danmark har man månadsvis redovisning på individnivå av skatter och avgifter. Då de flesta arbetsgivare idag har lönesystem och löneredovisning på data skulle detta inte medför något större merarbete för den enskilda arbetsgivaren.

Regeringen har aviserat en översyn av reglerna för F-skatt. Vänsterpartiet menar att även åtgärder för en månatlig redovisning bör tas med i en sådan översyn.

Vad som anförts om månatlig redovisning bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Stockholm den 19 september 2007

Marie Engström (v)

Ulla Andersson (v)

Jacob Johnson (v)

Wiwi-Anne Johansson (v)

Peter Pedersen (v)

Kent Persson (v)

Yrkanden (3)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om införande av tidsbegränsade F-skattsedlar.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om användande av F-skattsedlar som ett redskap för att motverka skatteundandragande.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 3
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om månatlig redovisning.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.