Farligt ensamarbete

Motion 2001/02:A337 av Lena Sandlin-Hedman m.fl. (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Arbetsmarknadsutskottet

Händelser

Inlämning
2001-10-05
Numrering
2001-10-05
Hänvisningsförslag
2001-10-05
Utskottsförslag
2001-10-05
Granskning
2001-10-05
Registrering
2001-10-05
Hänvisning
2001-10-11
Bordläggning
2001-10-11

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en strategi mot farligt ensamarbete.

Motivering

Många arbetstagare finns på arbetsplatser där våld och hot är vanliga. Psykiskt och fysiskt våld eller en hotfull eller våldsam situation kan vara en tragedi för den enskilde. Rädsla och risk för våld är ett allvarligt arbetsmiljöproblem för stora yrkesgrupper. Inom den privata servicesektorn finns ett tydligt samband mellan ensamarbete och rån eller annat fysiskt våld.

Butiksrån sker i två tredjedelar av fallen vid ensamarbete i butiken och den allra största delen av rånen sker på kvällstid. Att ha lite personal, sena öppettider och lägen med låga hyreskostnader har blivit de mindre butikernas konkurrens­medel mot stormarknaderna – en konkurrenssituation som givetvis ökar rånriskerna.

Butiksrånen har under en 25-års period ökat kraftigt. Aktuell statistik från BRÅ visar också att rån av post/bank har minskat sedan mitten av 80-talet och ligger idag på ungefär samma nivå som 1975. Man kan se att de anmälda rånen i butik har ökat med ca 400 procent mellan 1975 och 2000, medan rånen i post/bank har ökat med ca 19 procent.

Antalet butiksrån innebär mer konkret att ca 2 butiker per dag utsätts för ett rån, många gånger en händelse som ger den drabbade men för livet. Men det är inte bara den som utsätts för rån som drabbas. En ständig rädsla för att bli utsatt är i sig en stor stressfaktor i arbetet. En sådan arbetsmiljö för tusentals arbetande är oacceptabel.

I 3 kap. 2 § arbetsmiljölagen föreskrivs: Arbetsgivaren skall särskilt beakta den särskilda risk för ohälsa och olycksfall som kan följa av att arbetstagaren utför arbetet ensam.

I Arbetarskyddsstyrelsens kungörelse med föreskrifter om åtgärder mot våld och hot i arbetsmiljön (AFS 1993:2) föreskrivs i 8 §: Innebär en arbetsuppgift påtaglig risk för våld eller hot om våld får den inte utföras som ensamarbete. I praktiken har dessa föreskrifter inte kunnat stävja en utveckling mot mer butiksrån. Yrkesinspektionen prioriterar den fysiska arbetsmiljön framför säkerheten.

Därför måste nu mer resurser satsas på att ta itu med den rån-, hot- och våldssituation som arbetet innebär för många som arbetar inom t ex serviceyrken. Det finns konkreta hjälpmedel i form av slutna kontanthanteringssy­stem som innebär att den som arbetar inte kan komma åt kassans kontanter eller olika former av regleringar av hur man får arbeta på nätter i form av bemanningsplaner etc.

Kvinnors och ungdomars arbetssituation med avseende på psykisk stress och riskerna för hot och våld måste placeras i centrum av ett långsiktigt arbetsmiljöarbete. Att minimera farligt ensamarbete måste vara en central del av ett sådant långsiktigt arbetsmiljöarbete. För att vända utvecklingen krävs en samlad strategi mot hot och våld i arbetslivet.

Elanders Gotab, Stockholm 2001

Stockholm den 3 oktober 2001

Lena Sandlin-Hedman (s)

Anders Ygeman (s)

Ingemar Josefsson (s)

Agneta Brendt (s)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en strategi mot farligt ensamarbete.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.