Fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör

Motion 2023/24:1377 av Cecilia Engström (KD)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Trafikutskottet

Händelser

Inlämnad
2023-10-04
Granskad
2023-10-04
Hänvisad
2023-10-17

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Trafikverket bör ges i uppdrag att genomföra en lokaliseringsutredning för en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Öresundsregionen är Skandinaviens viktigaste tillväxtregion vilket gör att infrastruk­turen här har en avgörande roll för fortsatt tillväxt. Sedan Öresundsbron öppnade år 2000 har Sverige och Danmark växt sig starkare som en region där integrationen koncentrerats kring Köpenhamn och sydvästra Skåne. En fast förbindelse i den norra delen av Öresund, mellan Helsingborg och Helsingör, binder ihop hela regionen kallad Greater Copenhagen (Själland, Skåne och Halland) och bidrar till en ökad konkurrens­kraft för hela Skandinavien.

En fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör skulle minska sårbarheten i trafiksystemet över Öresund och öka Sveriges redundans, inte minst när bron är stängd eller har begränsad kapacitet. Eftersom HH-förbindelsen är en tillväxtmotor som skapar nya jobb bör regeringen prioritera den i arbetet med att stärka landets konkurrenskraft. En fast HH-förbindelse avlastar Öresundsbron avseende både persontransporter och vägtrafik vilket frigör kapacitet för mer järnvägsburet gods via Öresundsbron. En fast HH-förbindelse i tunnel under Öresund är dessutom mindre känslig för störningar vilket bidrar till ökad andel av den gränsöverskridande vägtrafiken. En fast HH-förbindelse ger ökad kapacitet, ökad redundans och minskad sårbarhet i trafiksystemet.

Tyvärr är det en inte helt ovanlig uppfattning i Sverige att danskarna skulle sagt nej till en HH-förbindelse. Det stämmer inte. Faktum är att HH är den förbindelse som danska regeringen valt att utreda och vill gå vidare med. Uppslutningen bakom HH-förbindelsen är alltså bred i både Danmark och Sverige enligt de beslut som är fattade. Inom samarbetet Greater Copenhagen råder enighet om att en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör ska byggas och påbörjas så snart som möjligt. I juni 2020 uttryckte Köpenhamns överborgmästare Frank Jensen att hela regionen har starka önsk­ningar om att knyta tätare band genom bland annat en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör.

Den strategiska analys som genomförts av svenska Trafikverket och danska Vej­direktoratet presenterades i början av 2021 och konstaterar bland annat att en fast HH-förbindelse ger stora nyttor avseende kortade restider, förstorad arbetsmarknad och bättre förutsättningar för näringsliv och turism samt att projektet är samhällsekonomiskt lönsamt.

Nästa steg i planeringsprocessen av en fast HH-förbindelse är en lokaliseringsutred­ning, som är ett av de inledande stegen i framtagandet av en järnvägsplan. En sådan utred­ning tar fram och utreder tänkbara lokaliseringsalternativ som kan tillgodose projektets ändamål och som är tekniskt och ekonomiskt genomförbara. Lokaliseringsutredningen ligger sedan till grund för beslut om vad som ska utredas vidare i planläggningsprocessen.

En fast HH-förbindelse kan genom brukaravgifter finansieras utanför ordinarie plan­ering, dvs den nationella infrastrukturplanen. En organisation liknande den för Öresunds­bron kan användas. Modellen är väl beprövad. Ett oberoende statligt ägt bolag upprättas. Bolaget ansvarar för drift och anläggning vilken finansieras via lån som tas upp av bolaget på internationella kapitalmarknader och med statsgaranti. Återbetalning av lån och löpande drift sker via brukaravgifter. Andra finansieringsmodeller har också analyserats och är även de lönsamma vilket gör HH till en attraktiv investering för långsiktiga investerare.

En fast HH-förbindelse skapar en sammanhängande arbetsmarknad omkring Öresund och upp längs västkusten mot Halland. Invånare får tillgång till fler jobb och ett större utbildningsutbud. Företag får tillgång till en större del av arbetskraften och lättare att hitta rätt kompetens. Skillnader i danska och svenska arbetsmarknadssystem gör också att exempelvis ungdomsarbetslösheten och arbetslösheten bland äldre utvecklar sig olika på svenska respektive danska sidan vid konjunktursvängningar.

En fast förbindelse i form av en väg- och tågtunnel mellan Helsingborg och Helsingör minskar avsevärt risken för utsatthet vid ett eventuellt attentat, en naturkatastrof eller en olycka som allvarligt drabbar Öresundsbron. I dag tar ungefär varannan lastbil som korsar Öresund färjan mellan Helsingborg och Helsingör. Med en fast HH-förbindelse kan last­bilstrafiken till och från Skandinavien i väsentligt större omfattning ledas om via tunn­larna vid ett avbrott i trafiken över Öresundsbron.

Trafiken i Sverige kommer också påverkas av att det just nu byggs en förbindelse mellan Danmark och Tyskland, över Fehmarn Bält. Förbindelsen kommer även få betydelse för Sverige då restiden med tåg till Hamburg och Berlin kortas väsentligt och mer gods kommer kunna fraktas på järnväg norrut.

En förbindelse som ska stå klar inom det närmaste måste man planera nu. Därmed bör Trafikverket snarast ges i uppdrag att genomföra en lokaliseringsutredning för en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör.

 

 

Cecilia Engström (KD)

 

 

Yrkanden (1)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Trafikverket bör ges i uppdrag att genomföra en lokaliseringsutredning för en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Trafikutskottet
    Betänkande 2023/24:TU18
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.