Fast förbindelse över Gullmarn

Motion 2007/08:T320 av Lars Tysklind (fp)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Trafikutskottet

Händelser

Inlämning
2007-10-03
Numrering
2007-10-05
Hänvisning
2007-10-16
Bordläggning
2007-10-16

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att genom offentlig-privat samverkan (OPS) skapa en broförbindelse över Gullmarn.

Motivering

I budgetpropositionen för 2007 öppnade regeringen för nya finansieringslösningar när det gäller infrastrukturprojekt. Ett alternativ är då offentlig-privat samverkan (OPS).

Vidare slogs fast att samhällsekonomiska analyser ska spela en viktig roll vid prioritering av infrastrukturinvesteringar.

Man kan också konstatera att Vägverket får ta lån i Riksgäldskontoret för broinvesteringar som ersätter färjor på statens vägnät utan att öka Vägverkets anslag. Vägverket kan betala lånekostnader för ett sådant projekt genom att använda driftmedel från färjetrafiken.

I Bohuslän har utbyggnaden av E 6 pågått under lång tid och förhoppningsvis är hela sträckan genom Bohuslän utbyggd till fyrfältsväg inom några år.

Väl fungerade infrastruktur, bl.a. vägar, är avgörande för möjligheterna till tillväxt inom en region.

En utbyggd E 6 är naturligtvis grundläggande, men för t.ex. Lysekil är förbindelsen in till E 6 i Uddevalla, väg 161, minst lika viktig. Delar av väg 161 har rustats upp, men andra avsnitt är undermåliga och måste åtgärdas. Sträckningen innehåller också en färjeförbindelse över Gullmarn.

Att ersätta denna med en bro över Gullmarn skulle förkorta restiden söderut med ca 20 minuter, ta bort barriäreffekten så att kommunen och näringslivet i Lysekil får bättre förutsättningar för utveckling, minska miljöbelastningen och lösa problemet med färjans kapacitetsproblem sommartid.

En bro skulle i ett regionperspektiv vara av stor betydelse. Lysekil skulle genom en sådan komma tidsmässigt betydligt närmare Trestadsområdet, dvs. Uddevalla–Vänersborg–Trollhättan, och Göteborg. Den regionförstoring som blir resultatet ger inte minst en breddad arbetsmarknad genom ökade möjligheter till arbetspendling.

En översiktlig samhällsekonomisk kalkyl har gjorts och presenterades i juni 2007. Kalkylen visar att en bro över Gullmarn, beräknad som s.k. nettonuvärdeskvot (NNK), blir ca 0,5 om man inkluderar regionalekonomiska effekter. Det innebär att varje investerad krona ger 50 öre tillbaka. De största faktorerna i den positiva kalkylen är minskad restid, att kostnaden för färjedriften försvinner och regionalekonomiska effekter genom att fler personer kommer i arbete.

En broförbindelse över Gullmarn skulle alltså vara ett samhällsekonomiskt lönsamt projekt och uppfyller därmed kravet för ett projekt med finansiering via OPS.

Nästa steg blir att analysera hur man genom att utnyttja offentlig-privat samverkan (OPS) kan utnyttja privata intressenters möjligheter att finansiera och genomföra projektet. En ledande tanke bakom ett OPS-projekt är att privata intressenter, i många fall, är bättre rustade att göra upphandlingar för byggnation och därigenom skapa billigare drift.

Ett tidigareläggande ger dessutom möjlighet att ta del av de samhällsekonomiska vinster som enligt gjorda kalkyler finns.

För att få erfarenheter och ytterligare kunskaper om användning av OPS inom vägsektorn är en fast förbindelse över Gullmarn ett mycket lämpligt pilotprojekt.

Stockholm den 26 september 2007

Lars Tysklind (fp)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att genom offentlig-privat samverkan (OPS) skapa en broförbindelse över Gullmarn.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.