Fasta jobb för ungdomar

Motion 2002/03:A359 av Mikael Damberg m.fl. (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Arbetsmarknadsutskottet

Händelser

Inlämning
2002-10-23
Hänvisning
2002-10-30
Bordläggning
2002-10-30

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en översyn av systemet med tidsbegränsade anställningar i syfte att begränsa antalet osäkra anställningar och göra det lättare att bli tillsvidareanställd.

Motivering

Ekonomisk trygghet är viktigt för människor. Därför önskar också de flesta att de hade ett fast arbete. Nästan alla som arbetar, 95 procent, vill ha en fast anställning och den trygghet som den medför. Trots detta har var sjunde arbetstagare någon form av tillfällig anställning. Användningen av olika tidsbegränsade anställningar har ökat markant under 1990-talet.

Tillfälliga anställningar minskar människors trygghet och frihet. Det är inte bara svårare att få ett hyreskontrakt eller att låna pengar till en bostad. Vi vet också att tillfälligt anställda oftare har värk i kroppen och är nedstämda. Det är inte konstigt med tanke på att man ständigt får oroa sig över om man har något jobb nästa vecka eller månad. Att behöva betala med sin hälsa för att få ett arbete är något vi inte kan acceptera.

Visstidsanställningarna slår hårdast mot unga kvinnor, främst inom privat och offentlig tjänstesektor. Var tredje LO-kvinna mellan 25 och 29 år och nästan varannan upp till 24 år har en tidsbegränsad anställning idag.

Den största ökningen sedan början av 1990-talet har skett i de allra otryggaste jobben, behovsanställningarna. Cirka 120 000 personer har den anställningsformen, som innebär att de rings in, ofta med kort varsel, kanske bara för några timmar i taget.

Ett annat allvarligt problem är att personer utan fasta inkomster avvaktar med att bilda familj. Sedan 1990 har visstidsanställningarna för personer i åldersgruppen 20–24 år nästan fördubblats. Samtidigt visar statistik att de med tidsbegränsade anställningar är mindre benägna att skaffa barn. Det är uppenbart att dagens låga barnafödande har en stark koppling till att många yngre saknar fast anställning och därmed ekonomisk trygghet.

Det finns ett antal åtgärder som gör att fler människor ska kunna känna sig trygga på dagens arbetsmarknad. I dag finns ett myller av olika former av tidsbegränsade anställningar. Detta bör ses över i syfte att stärka den anställdes rättigheter. Vid den översynen bör man bland annat se över hur företrädesrätten till återanställning för tillfälligt anställda kan stärkas. Det är till exempel rimligt att man ska ha en sådan rätt när man jobbat sammanlagt sex månader under en treårsperiod hos samma arbetsgivare. Företrädesrätten bör också förlängas. Personer som är föräldralediga måste få en starkare rätt till återanställning. Ingen ska behöva välja mellan barn och arbete.

Stockholm den 17 oktober 2002

Mikael Damberg (s)

Niclas Lindberg (s)

Johan Löfstrand (s)

Fredrik Olovsson (s)

Hillevi Larsson (s)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en översyn av systemet med tidsbegränsade anställningar i syfte att begränsa antalet osäkra anställningar och göra det lättare att bli tillsvidareanställd.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.