Till innehåll på sidan

Finansieringen av läkarutbildningen vid Örebro universitet

Motion 2013/14:Ub202 av Lars-Axel Nordell (KD)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utbildningsutskottet

Händelser

Inlämning
2013-09-17
Numrering
2013-09-27

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att skyndsamt se över möjligheten att fullfinansiera läkarutbildningen vid Örebro universitet.

Motivering

Sedan Örebro Universitet fått rätt att utfärda läkarlegitimation bedrivs sedan januari 2011 läkarutbildning vid universitetet. Sedan dess har 65 studenter per termin antagits och när programmet är fullt utbyggt kommer Örebro Universitet att examinera ca 120 läkarstudenter per år. De första studenterna kommer att få sin läkarexamen våren 2016.

Läkarutbildningen vid Örebro universitet är ett viktigt tillskott för att klara framtidens läkarförsörjning i vårt land med en åldrande befolkning och ökade behandlingsmöjligheter.

Idag är Sverige beroende av andra länders utbildningsplatser. Mer än hälften av alla nya svenska läkarlegitimationer går till läkare som är utbildade i andra länder, däribland svenska läkarstudenter som sökt sig utomlands för att skaffa sig en läkarutbildning.

Läkarprogrammet vid Örebro universitet är anpassat till framtidens krav på läkarprofessionen. Nyckelord för programmet är bassjukvård, samtidens ohälsa, evidensbaserad medicin och klinisk forskning. Det finns en stark betoning på kompetenser som teamarbete, kommunikation och läkarens samhällsuppdrag. Programmet följer helt de tankegångar som utgör grunden i det förslag som presenterats i utredningen om en ny läkarutbildning i Sverige.

För att finansiera läkarutbildningen har Örebro läns landsting och kommunerna i länet starkt bidragit till ansvaret de första tre åren. Från och med 2014 erhåller universitetet ett substantiellt tillskott från staten för finansiering av läkarutbildningen. Trots detta är det ändå långt kvar till full finansiering, vilket särskiljer utbildningen i Örebro från alla andra läkarutbildningar i Sverige.

Örebro universitet medverkar genom starten av läkarutbildningen mycket aktivt till att långsiktigt lösa utbildnings- och rekryteringsbehovet. Samtidigt är det svårt att se logiken i att andra lärosäten erhåller kompletta ekonomiska resurser så att dessa kan bygga ut sina läkarutbildningar ytterligare, medan läkarutbildningen vid Örebro universitet enbart är finansierad till hälften.

Läkarutbildning vid Örebro universitet är ett viktigt bidrag till att långsiktigt lösa viktiga delar av de problem vi idag ser inom den svenska hälso- och sjukvården, vilket innebär att staten också borde se över möjligheten att fullfinansiera denna. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 17 september 2013

Lars-Axel Nordell (KD)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att skyndsamt se över möjligheten att fullfinansiera läkarutbildningen vid Örebro universitet.
    Behandlas i
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.