Flygförbindelser mellan Gotland och Stockholmsområdet

Motion 2001/02:T428 av Lilian Virgin (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Trafikutskottet

Händelser

Inlämning
2001-10-05
Numrering
2001-10-05
Hänvisningsförslag
2001-10-05
Utskottsförslag
2001-10-05
Granskning
2001-10-05
Registrering
2001-10-05
Hänvisning
2001-10-11
Bordläggning
2001-10-11

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om möjligheten att avsätta slots av regionalpolitiska skäl samt ha en beredskap för flygtrafiken till och från Gotland om så erfordras.

Motivering

Regionen Gotlands transportförutsättningar är unika. Bristen på fasta förbindelser gör att flyget vid många tillfällen är det enda realistiska transportalternativet. Avregleringen av inrikesflyget förutsattes medföra ökad konkurrens och sänkta biljettpriser. Resultatet för Gotlands del har blivit att Luftfartsverket kunnat konstatera att sträckan Visby–Stockholm är en av de linjer som haft de allra kraftigaste prisökningarna. Det två senaste åren ökade normalpriset med drygt 1 000 kronor eller nästan 40 %.

Sedan våren 2001 finns det konkurrens på linjen Visby–Bromma. Berit Rohlén har i sin utredning Garanterad transportstandard för Gotland redovisat att hon inte i dagsläget ser något skäl för staten att ingripa med trafikplikt eller upphandling. Hon vill dock, för att skapa handlingsberedskap inför framtiden, att Luftfartsverket ytterligare analyserar förutsättningarna för att särskilt stödja flyget till och från Gotland, såsom Flygutredningens styrgrupp förordat.

Det måste skapas en beredskap för att, om så blir nödvändigt, säkerställa att det finns tillfredsställande flygförbindelser mellan Gotland och Stockholmsområdet. Frågan om vem som äger slotsen, dvs. rätten att fördela ankomst- och avgångstider, diskuteras inom EU. Av Berit Rohléns utredning framgår att det i dagsläget i realiteten är flygbolagen som förfogar över rätten till slots, även om det formellt är luftfartsmyndigheterna som samordnar. Enligt samma utredning framgår att Gotlandsflyg AB, som inträtt som en konkurrent på den gotländska flygmarknaden, känner sig utsatt genom att bolaget inte har tillgång till några egna slots. För att säkra konkurrens och ytterst garantera flygtrafik över huvud taget på Gotland bör, enligt utredaren, regeringen ha beredskap för att kunna styra slots till gotlandstrafiken. Det skulle också innebära ett stöd till EU-kommissionens strävanden att göra slotsen till allmän egendom.

Trots en tredje bana på Arlanda förväntas slots på attraktiva avgångs- och ankomsttider även fortsättningsvis vara en bristvara. Genom s.k. grandfathers right kan ett flygbolag behålla sina tider, även om de upphör med trafik på en ort. Detta förhållande försvårar givetvis för andra aktörer att uppta eller återuppta trafik om tillgång till attraktiva slottider saknas eller är starkt begränsade.

Hela frågan om lämpligheten av att flygbolagen äger slots måste lyftas fram och drivas inom EU. Regeringen borde pröva att redan nu avsätta slots av regionalpolitiska skäl. Därigenom skulle näringsliv och befolkningen på Gotland och andra perifera platser i landet garanteras åtminstone en viktig grundförutsättning för långsiktigt hållbar trafik – en nödvändighet för tillväxt och ekonomisk utveckling. Dessutom måste det också finnas en beredskap att snabbt och på annat sätt stödja flyget till och från Gotland om så skulle erfordras.

Stockholm den 3 oktober 2001

Lilian Virgin (s)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om möjligheten att avsätta slots av regionalpolitiska skäl samt ha en beredskap för flygtrafiken till och från Gotland om så erfordras.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.