Till innehåll på sidan

Folkhögskolornas betydelse för det livslånga lärandet

Motion 2009/10:Kr255 av Berit Högman m.fl. (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Kulturutskottet

Händelser

Inlämning
2009-10-02
Numrering
2009-10-06

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om folkhögskolornas betydelse för det livslånga lärandet.

Motivering

Idag går tiotusentals ungdomar arbetslösa i Sverige och ungefär en fjärdedel av dem saknar gymnasiebehörighet. De har aldrig sökt sig till gymnasiet eller inte fullföljt utbildningen. Deras skoltid har oftast kantats av misslyckanden. Deras bild av det ordinarie skolsystemet är därför ofta väldigt mörk. Men det är ett misslyckande för samhället när det till exempel är möjligt att vara borta från skolan i månader utan att någon frågar efter en. Det är ett ovärdigt system och ett ovärdigt samhälle att växa upp i.

Samtidigt går tiotusentals vuxna människor ut i arbetslöshet, även efter en lång tid i arbetslivet. Ofta är det kvinnor och män som inte satt sin fot i en utbildningslokal sedan grundskolan, men nu förväntas utbilda sig till nya uppgifter. De ser därför studier som något svårt och ohanterligt. Likväl vet vi att utbildning alltid lönar sig och att det är genom det livslånga lärandet som såväl individen som samhället kan utvecklas.

Folkhögskolan har en unik möjlighet att tillvarata de erfarenheter som finns hos individen och utifrån dessa väcka lusten att lära om och lära nytt. Den har möjlighet att med exempelvis estetiska ämnen, t.ex. musik och teater, få bort de negativa bilder som många bär med sig från sin tidigare studietid. Folkhögskolan är en flexibel utbildningsform och en resurs som borde användas betydligt mer som en brygga till den reguljära högskoleutbildningen. Folkhögskolorna i landet har varit första steget till en högre utbildning för många människor.

Platsfördelningen på grundval av betyg sker fr.o.m. antagningen till hösten 2010 i fyra grupper, varav den fjärde gruppen avser Sökande med studieomdöme från folkhögskola. För att uppnå vad som skrivits i motionen ovan är det angeläget att denna antagningsgrupp finns kvar som en väg in i högskolan.

Stockholm den 28 september 2009

Berit Högman (s)

Agneta Gille (s)

Karin Åström (s)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om folkhögskolornas betydelse för det livslånga lärandet.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.