Förbud mot oljeborrning

Motion 2011/12:MJ202 av Anders Andersson (KD)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Miljö- och jordbruksutskottet

Händelser

Inlämning
2011-09-22
Numrering
2011-09-27

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att verka för ett förbud mot oljeborrning i Östersjön.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att all olja som transporteras till havs ska dna-märkas.1

1 Yrkande 2 hänvisat till FöU.

En fjärdedel av Östersjöns botten betraktas idag som död. Den främsta orsaken är övergödning från avlopp och jordbruk. Den långsamma vattenomsättningen gör att gifter och andra kemikalier inte rinner ut ur innanhavet i någon större omfattning, utan stannar kvar och anrikas. Trots det visar de senaste undersökningarna att torskbeståndet börjat återhämta sig i östra Östersjön. För att stödja denna positiva utveckling måste särskild hänsyn tas till Östersjöns miljö och djurliv.

Flera stater utvinner eller prospekterar idag olja i Östersjön. En oljeolycka skulle få allvarliga miljökonsekvenser. Oljekatastrofen i Mexikanska golfen är ett skrämmande exempel på hur människor och miljö påverkas av ett oljeutsläpp. Det som kan hända amerikanska oljeplattformar i Mexikanska golfen kan också hända polska eller ryska oljeplattformar i Östersjön.

Östersjön är genom beslut av FN:s sjöfartsorgan IMO sedan 2005 klassat som särskilt känsligt havsområde (PSSA). Klassningen ger möjlighet att inom ramen för IMO vidta särskilda skyddsåtgärder. De hittills vidtagna åtgärderna är inte tillräckliga.

Regeringen avslog den 5 mars 2009 Opabs (Oljeprospektering AB) ansökan om att få provborra efter olja i Östersjön. Motiveringen var att svensk oljeutvinning inte kan bli aktuell mot bakgrund av hur extremt känslig och utsatt detta innanhavs miljö redan är. Sverige borde därför inom EU och Östersjöorganisationen Helcom verka för att det uppnås ett förbud mot oljeutvinning i hela Östersjön.

Det är inte bara oljeplattformar som hotar den känsliga miljön i Östersjön. Trots förbud mot oljeutsläpp sker här varje år flera hundra medvetna och illegala utsläpp. För att komma åt de fartyg som struntar i reglerna bör vi använda den teknik som gör det möjligt att märka olja med dna. Med märkt olja kan Kustbevakningen bättre spåra från vilket fartyg ett utsläpp skett, vilket är nödvändigt för den fortsatta brottsutredningen.

Ett förbud har införts mot transport av olja i enkelskroviga fartyg. En överenskommelse om förbud mot att transportera bunkerolja, fartygets bränsle, direkt innanför ytterskrovet finns fr.o.m. 2015. Det minskar risken för oljeolyckor, men det räcker inte. För att minska de illegala oljeutsläppen borde all olja som transporteras på Östersjön dna-märkas så att det går att spåra från vilket fartyg ett oljeutsläpp sker.

En oljekatastrof i Östersjön skulle få långtgående konsekvenser, både för miljön och för de 90 miljoner människor som lever inom Östersjöns avrinningsområde. Turistindustrin utmed Östersjöns kuster skulle drabbas hårt; inte minst skulle Kalmar län som har en lång kust mot Östersjön påverkas. Statistik från SCB visar att Kalmar län är den näst största campingregionen i Sverige, efter Västra Götaland. För att förhindra oljeutsläpp måste oljeborrning i Östersjön förbjudas och all olja som transporteras till havs dna-märkas. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 21 september 2011

Anders Andersson (KD)

Yrkanden (2)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att verka för ett förbud mot oljeborrning i Östersjön.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att all olja som transporteras till havs ska dna-märkas.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.