Försäljning av vissa statligt ägda företag

Motion 2006/07:N7 av Hans Wallmark (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Proposition 2006/07:57
Tilldelat
Näringsutskottet

Händelser

Inlämning
2007-03-16
Bordläggning
2007-03-20
Hänvisning
2007-03-21

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att helstatliga Vasallen bör förekomma bland de bolag som pekas ut som försäljningsbara nästa gång regeringen av riksdagen begär bemyndigande att avyttra hel- eller delägda statliga företag.

Motivering

Det är lika glädjande som välkommet att regeringen nu i ett första läge väljer att begära riksdagens godkännande för försäljning av sex olika företag med varierande grader av statligt ägande och inflytande.

Ett stort statligt ägande är en kvarleva från en tid då tron på planekonomiska modeller dominerade. Numera är det rätt exotiskt att exempelvis kräva förstatligande av banker eller att aktieägare och pensionsfonder som investerat i medicinbolag ska drivas i väg. Åtskilliga är medvetna om att ett stort statligt ägande historiskt resulterat i ineffektivitet och lägre tillväxt. Statens uppgift kan inte rimligtvis vara att driva företag som konkurrerar på den privata marknaden.

Det är inte staten som är drivande när det gäller teknikutveckling, entreprenörskap och nya lösningar! Med enskilda företag som ser sina medarbetare och anställda kommer idéer och nya lösningar. En viktig uppgift för staten är att sätta spelreglerna, inte nödvändigtvis att vara den som spelar själv! Regeringens uttalade ambition är att välja, att till försäljning erbjuda bolag verksamma inom konkurrensutsatta områden.

Efter att uppfyllandet av proposition 2006/07:57 lyckligt och skickligt genomförts finns det anledning att gå vidare även med andra statliga bolag som agerar på konkurrensutsatta marknader. Ett sådant företag är helstatliga Vasallen.

Bolaget bildades för att ta hand om förbandsområden i olika delar av landet i samband med de kraftiga försvarsnedläggningar som genomfördes under sent 1990-tal och i början av 2000-talet. Företagets uttalade ambition är att ta över områden, vidareutveckla dem, finna nya verksamheter att hyra ut till och därefter sälja hela eller delar av beståndet. Helstatliga Vasallen arbetar också med ett bonussystem knutet till alla medarbetare. Avveckling av försvarsanläggningar hanteras således av ett statligt bolag med möjligheter för medarbetarna att få bonus.

Enligt Riksrevisionen är Vasallen ett bolag med god finansiell styrka. Ägande och förvaltning av lokaler för kommersiella eller offentliga hyresgäster får också sägas vara något som många andra aktörer även sysselsätter sig med. Argumenten för statlig aktivitet inom detta område kan sägas vara få. Allra helst som Vasallen sedan första verksamhetsåret 1998 redan har sålt av en del av fastigheterna och områdena till andra.

Rimligtvis kan helstatliga Vasallen sägas uppfylla alla de kriterier regeringen satt upp för försäljning av statliga bolag.

Stockholm den 16 mars 2007

Hans Wallmark (m)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att helstatliga Vasallen bör förekomma bland de bolag som pekas ut som försäljningsbara nästa gång regeringen av riksdagen begär bemyndigande att avyttra hel- eller delägda statliga företag.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.