Till innehåll på sidan

Försvarsverksamhet i Såtenäs, Skövde och Karlsborg

Motion 2009/10:Fö267 av Monica Green m.fl. (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Försvarsutskottet

Händelser

Inlämning
2009-10-06
Numrering
2009-10-12

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ta vara på kunskapen på regementena och i försvarsverksamheten i Såtenäs, Skövde och Karlsborg.

Motivering

I Skaraborg finns regementen/försvarsverksamhet i F7 Såtenäs, P4 Skövde och K3 Karlsborg. Här finns kunskaper och förmåga som Sverige har stor nytta av i omställningen till det moderna försvaret. Det har varit en målmedveten strävan från Försvarsmakten och statsmakterna att i tidigare försvarsbeslut sträva mot större enheter, allt i syfte att skapa en rationell stödorganisation till förmån för insatsförbanden och behövda insatser.

Arbetet från tidigare försvarsbeslut mot ökad integrering och samordning i garnisoner bör därför fullföljas för att i slutänden erhålla mer ekonomiska medel till att utbilda, träna och beredskapshålla förband för insatser. Det är viktigt för försvaret att finnas ute i hela landet med väl fungerande och rationella storgarnisoner. Skaraborgs regementen är lysande exempel på en sådan organisation.

F7 Såtenäs

F7 i Såtenäs är idag utbildningscentrum för hela Gripensystemet, Gripencentrum. Idag utbildar man också utländska piloter från Tjeckien och Ungern. Teknikkontoret vid flottiljen leder övergripande drift, underhåll, modifieringar, tekniskt stöd och utveckling på flygplansmodellen inom Försvarsmakten. Flottiljen är även hemmabas för Flygvapnets samtliga åtta TP 84 Herculesflygplan. Transportflygenheten har med sina Herculesplan flugit till världens alla kontinenter, ofta i anslutning till internationella katastrof- och hjälpinsatser. Nyligen har flygplan ur FSR 890-systemet modifierats till ASC 890, vilket möjliggör flygburen flygstridsledning, en förmåga Försvarsmakten hittills saknat. Personal för 2009 är 261 civilanställda, 603 yrkesofficerare och 110 reservofficerare. Samtliga ovannämnda verksamheter är baserade på F7 och utgör centrala försvarsmaktsfunktioner, och därför måste de ses som en prioriterad verksamhet.

P4 Skövde

Ttidigare beslut gällande P4 i Skövde har ökat Skövde garnisons roll i Försvarsmakten. Regementets uppgift är att utbilda och beredskapshålla insatsförband, en kärnverksamhet som kan användas vid insatser i Sverige eller vid någon internationell insats. Tidigare beslut och flytt av andra verksamheter till garnisonen har gjort att garnisonen växt. Personalen för 2009 är 750 inryckande värnpliktiga, 459 yrkesofficerare, 143 civilanställda och 509 reservofficerare. En eventuell nedläggning av P4 skulle drabba Skövde mycket svårt. Försvarsmakten är kommunens fjärde största arbetsgivare efter Volvo, kommunen och landstinget.

K3 Karlsborg

K3 utbildar en luftburen bataljon och en underrättelsebataljon. Den luftburna bataljonen är ett snabbinsatsförband med hög rörlighet som ska kunna vara först på plats vid en insats. Underrättelsebataljonen kan med hjälp av avancerad teknik bland annat leda in flyg och artilleri mot olika mål. Regementet ansvarar för flygningar med UAV, obemannade luftfarkoster, vilket är ett mycket viktigt utvecklingsområde för att säkerställa personal vid insatser och krishantering. Sedan årsskiftet svarar K3 för spaningsföretag med obemannade luftfarkoster i Afghanistan. Regementet är ett av de första som genomgår en process för att kunna kvalitetsstämpla förbandet inför samverkan med andra länder vid fredsbevarande insatser ute i världen. Vid dessa insatser är kompabilitet mellan olika förband avgörande och här ligger K3:s arbete mycket långt fram. Kvalitetsprogrammet är ett samarbete mellan Nato och Partnerskap för fred. Vid K3 finns även Fallskärmsjägarskolan och Försvarsmaktens överlevnadsskola, därutöver Örebro/Värmlandsgruppen som utbildar en del av hemvärnet. Personal för 2009 är 270 inryckande värnpliktiga, 223 yrkesofficerare, 49 civilanställda och 366 reservofficerare. Mot denna bakgrund förväntar vi att riksdagen tillkännager för regeringen att man ska ta vara på kunskapen på regementena/försvarsverksamheten i Såtenäs, Skövde och Karlsborg.

Stockholm den 22 september 2009

Monica Green (s)

Carina Ohlsson (s)

Patrik Björck (s)

Urban Ahlin (s)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ta vara på kunskapen på regementena och i försvarsverksamheten i Såtenäs, Skövde och Karlsborg.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.