Förtidspension/sjukbidrag

Motion 2001/02:Sf272 av Margareta Viklund (kd)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialförsäkringsutskottet

Händelser

Inlämning
2001-10-05
Numrering
2001-10-05
Hänvisningsförslag
2001-10-05
Utskottsförslag
2001-10-05
Granskning
2001-10-05
Registrering
2001-10-05
Hänvisning
2001-10-11
Bordläggning
2001-10-11

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen skall arbeta för att i de nya regler för förtidspension som är under utarbetande måste hänsyn tas till att unga förtidspensionärer och deras familjer skall kunna leva så normala liv som möjligt utan att bli hänvisade till socialvården.

Unga pensionärer

Det som skiljer sjukbidrag och förtidspension är att sjukbidrag är tidsbestämt (1–3 år) och förtidspension gäller tills vidare. I det följande används ordet förtidspension även för sjukbidrag.

Idag slås många ut på arbetsmarknaden. Skälen kan vara olika. Ett högt arbetstempo med stress och utbrändhet som följd kan leda till långvarig sjukskrivning med förtidspensionering. På fyra år har sjukskrivningarna med utbrändhet som diagnos ökat med 50 procent. Det är framförallt kvinnor i offentlig sektor som drabbas. De drabbade blir också allt yngre.

Utslitna människor lider och drabbas av minskade inkomstmöjligheter fastän försörjningsbördan och ansvaret för familjen kan vara stor. I förlängningen tickar en fattigdomsfälla för den enskilde. För att få en rimlig pensionsnivå krävs idag att den enskilde arbetar till 65 år, helst längre.

Bakom systemet med förtidspension finns säkert många goda tankar. De kan exempelvis gälla att den mer eller mindre utslitna person som närmar sig pensionsåldern eller har ett svårt funktionshinder i förtid skall befrias från arbetskravet på arbetsmarknaden.

Förtidspensionen är så utformad att den i huvudsak är riktad mot den äldre befolkningen och inte till de relativt unga grupper, som idag erbjuds förtidspension. Idag har många av de förtidspensionerade småbarn och skolungdomar att fostra och försörja. Men den ersättning som för närvarande gäller kan knappast vara tänkt för de som har en ung familj.

Hel förtidspension är 90 procent av prisbasbeloppet för en ogift pensionär. I år blir det 33 210 kronor. Den som är gift och/eller sammanboende får 72,5 procent av prisbasbeloppet, det vill säga 26 753 kronor. Därtill kommer eventuella ATP-poäng. Men av dagens förtidspensionärer är det många som inte har hunnit eller kunnat arbeta sig upp till rimliga ATP-poäng. De är då hänvisade till bostadstillägg, bostadsbidrag och slutligen socialbidrag. Tidigare fanns barntillägg men det är bortaget.

I bestämmelserna för de nya regler för förtidspension, som är under utarbetande och planeras gälla från och med år 2003, bör markeras att även unga förtidspensionärer och deras familjer ska ha rätt att leva så ekonomiskt och på andra sätt så normalt som möjligt utan att bli hänvisade till socialvården.

Stockholm den 11 september 2001

Margareta Viklund (kd)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen skall arbeta för att i de nya regler för förtidspension som är under utarbetande måste hänsyn tas till att unga förtidspensionärer och deras familjer ska kunna leva så normala liv som möjligt utan att bli hänvisade till socialvården.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.