FoU i små och medelstora företag

Motion 2006/07:Sk251 av Kent Persson m.fl. (v)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Skatteutskottet

Händelser

Inlämning
2006-10-31
Numrering
2006-11-01
Hänvisning
2006-11-07
Bordläggning
2006-11-07

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att införa ett skatteavdrag för små och medelstora företag som investerar i forskning och utveckling.

Bakgrund

Forskning och utveckling är en av de viktigaste faktorerna för att skapa tillväxt. Det behövs ökade resurser till alla delar i FoU-kedjan: från grundforskning, tillämpad och behovsmotiverad forskning till utvecklingen av produkter och tjänster.

Uppfinningar och innovationer är i de allra flesta fall en följd av många års forskning och utveckling. I Sverige satsar staten stora resurser på grundforskning och den svenska forskningen håller en hög internationell kvalitet inom många områden. Den behovsmotiverade forskningen och utvecklingen har däremot fått stå tillbaka, vilket har inneburit att avkastningen på satsade forskningsmedel har varit låg. Få forskningsresultat har kommersialiserats. En orsak är att mycket av den behovsmotiverade forskningen och utvecklingen har bedrivits av stora företag, som nu gör stora neddragningar av sina forskningsbudgetar. Den behovsmotiverade forskningen behöver stärkas både ekonomiskt och infrastrukturellt och det gäller särskilt FoU i små och medelstora företag där det finns en stor potential för utveckling.

Vänsterpartiet har aktivt drivit frågan om ökade satsningar på FoU i små och medelstora företag och det har lett till konkreta förbättringar för forskningen i dessa företag.

Forska&Väx

I budgetpropositionen för 2006 aviserades två olika satsningar för att stimulera FoU i små och medelstora företag. Den ena satsningen, programmet Forska&Väx, öppnades för ansökningar i december 2005. Programmet, som drivs av Vinnova, erbjuder små och medelstora företag bidrag till tre olika typer av FoU-verksamhet:

  1. Genomförande av FoU-projekt. Bidraget kan uppgå till maximalt 5 miljoner kronor och 50 % medfinansiering krävs.

  1. Förstudie inför ett FoU-projekt. Bidraget kan uppgå till maximalt 500 000 kr och täcker upp till 100 % av kostnaden.

  1. Behovsidentifiering och analys riktat till företag som saknar FoU-erfarenhet. Bidraget kan uppgå till maximalt 75 000 kr och täcka upp till 100 % av kostnaderna.

Söktrycket vid första utlysningen var mycket stort, trots att tiden var mycket kort för att nå ut med information till företagen. Totalt inkom 320 ansökningar (genomförande 156, förstudie 131 och behovsidentifiering/analys 33). Ansökningarna omfattade totalt 456 600 kr (genomförande 399 100 kr,
förstudie 54 000 kr och behovsidentifiering/analys 3 300 kr). Det stora söktrycket är en tydlig indikation på ett mycket stort behov och på en vilja och potentiell innovationsförmåga hos många små och medelstora företag. Det visar också att statliga stimulansåtgärder kan spela en avgörande roll för att väcka kreativiteten.

I vårpropositionen 2006 föreslogs därför att anslaget till programmet Forska&Väx skulle höjas med 100 000 kr till 200 000 kr/år. Regeringen föreslår nu i budgetpropositionen för 2007 att denna anslagshöjning dras in. Med tanke på vilket intresse detta program har rönt och vilken betydelse det har för de företag som får tillfälle att utveckla sin affärsverksamhet har Vänsterpartiet i motion N312 utgiftsområde 24 Näringsliv föreslagit att dessa pengar återförs till Vinnova.

Skatteavdrag för FoU

Den andra insatsen för FoU i små och medelstora företag i budgetpropositionen 2006 var att det fr.o.m. 2007 aviserades en satsning på 200 000 tkr/år för skatteavdrag för små och medelstora företag som satsar på forskning, utveckling och produktutveckling.

I Norge finns sedan 2001 ett forskningsprogram för företag kallat Skattefunn. Företag som investerar i egen forskning eller köper in forskningstjänster kan få mellan 18 och 20 %, beroende på företagets storlek, i avdrag på skatt och arbetsgivaravgift för kostnader upp till 8 miljoner NOK. Det innebär att skatteavdraget kan bli 1,6 miljoner NOK/år.

För närvarande pågår 5 123 projekt till ett sammanlagt värde av 9,5 miljarder NOK. Det sammanlagda skatteavdraget är 1,6 miljarder. Projekten är spridda över hela Norge och i de flesta branscher. Enligt en utvärdering svarade 80 % av företagen att deras FoU-projekt aldrig hade genomförts utan detta skatteavdrag och 72 % av företagen anser att Skattefunnprojekten utgör en central del av deras tillväxtstrategi.

Skattefunn administreras av Norges Forskningsråd i samarbete med Innovasjon Norge. Ansökningar om sänds in elektroniskt till Norges Forskningsråd, som i de flesta fall fattar beslut om godkännande eller avslag inom två veckor.

För svensk del har Näringsdepartementet, i en PM från början av 2006, lämnat ett förslag på hur ett sådant stöd skulle kunna utformas:

  • Stöd till FoU får tillgodoräknas företag med minst 1 och högst 250 anställda genom kreditering på skattekonto.

  • Stöd ska kunna ges till FoU som syftar till att öka företagens konkurrenskraft och affärsnytta.

  • Stödet ska beviljas med högst 35 % av företagets kostnader för investeringar i FoU, dock högst 2 800 000 kr/år i investeringskostnader.

  • Ansökan om stöd ska prövas av Vinnova.

Vänsterpartiet har i budgetmotionen Fi245 avsatt 200 000 kr/år fr.o.m. 2008 och föreslår med anledning av detta att det införs ett skatteavdrag för små och medelstora företag som investerar i FoU enligt den modell som refereras ovan.

Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Stockholm den 29 oktober 2006

Kent Persson (v)

Rossana Dinamarca (v)

Marie Engström (v)

Eva Olofsson (v)

Gunilla Wahlén (v)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att införa ett skatteavdrag för små och medelstora företag som investerar i forskning och utveckling.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.