Till innehåll på sidan

med anledning av redog. 2008/09:ER1 Från Sveriges delegation vid Europarådets parlamentariska församling

Motion 2008/09:U13 av Björn von Sydow m.fl. (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Redogörelse 2008/09:ER1
Tilldelat
Utrikesutskottet

Händelser

Inlämning
2009-03-26
Bordläggning
2009-03-26
Hänvisning
2009-03-27

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige bör besluta om ratifikation av Europarådets konvention mot människohandel.

Motivering

Mot bakgrund av de program som regeringen presenterade inför det svenska ordförandeskapet i Europarådets ministerkommitté var förväntningarna höga när Sverige med utrikesminister Carl Bildt i spetsen i maj 2008 tog över ordförandeklubban. Tyvärr kommer vi att minnas ordförandeskapet som ett misslyckande för Sverige, främst på grund av hanteringen av kriget mellan Georgien och Ryssland. Till detta kan vi bifoga hanteringen av konventionen om trafficking och människohandel.

Konflikten mellan Ryssland och Georgien

Det svenska ordförandeskapet kom att domineras av konflikten mellan Ryssland och Georgien. Genom att utgå från organisationens kärna och använda sig av fördelen att både Ryssland och Georgien är medlemsstater måste utgångspunkterna för medlingsförsöken anses ha varit mycket goda. Men under Sveriges ledning försatte Europarådet sin chans. I stället tog EU under ord­förandelandet Frankrike den rollen.

Utrikesminister Carl Bildt agerade visserligen snabbt och var närvarande i krisens inledning, men det fanns kritik kring i vilken roll han uttalade sig.

Var det den svenske utrikesministern eller ordföranden i ministerkommittén som med så ensidiga kommentarer uttalade sig för Georgiens agerande? Var det den svenske utrikesministern eller ministerkommitténs ordförande som i krisens första skede bara besökte Tiblisi och kom att bli utestängd från Moskva?

Uttalandenas innehåll måste också kritiseras. Europarådet under det svenska ordförandeskapet borde ha agerat medlare vid konflikten och försökt få till stånd ett avtal om vapenstillestånd. Det svenska ordförandeskapets ensidiga kritik av Ryssland omöjliggjorde ett sådant handlande.

Situationen i Ryssland är oroande

Den odemokratiska situationen i Ryssland är djupt oroande. Det finns i dag en allmänt utbredd skepsis mot dagens nyauktoritära regim i Ryssland. Demokratins principer respekteras inte, och vägen till en fungerande demokrati tycks mycket lång.

Det finns i dag tecken på att en enskild maktstruktur har makten över den politiska agendan, påverkar medieutbudet och formar statsapparaten efter egna preferenser. Det förefaller som om det ryska folket varken vill eller kan se något alternativ till denna maktstruktur.

Ryssland är medlem i Europarådet sedan 1966 men har ännu inte ratificerat Europarådets protokoll 14, om reformer för Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter. Någon samlad politik för hur Europarådet ska hantera den ryska demokratiska kräftgången redovisas inte från den svenska regeringen.

Människohandel

Det är pinsamt att Sverige under sitt ordförandeskap i Europarådets ministerkommitté inte hade ratificerat konventionen om människohandel. På uppdrag av hela den svenska Europarådsdelegationen uppvaktade vi socialdemokrater regeringen i september 2008. Konventionen undertecknades av Sverige redan 2005. Statssekreteraren i Justitiedepartementet sade sig då dela vår uppfattning om vikten av ett skyndsamt arbete. Sedan dess har ingenting skett. Det är orimligt att ratificeringen försenats i tre år. Denna brist på agerande skadade självfallet Sveriges legitimitet i frågan under ordförandeskapet.

Stockholm den 26 mars 2009

Björn von Sydow (s)

Michael Hagberg (s)

Carina Hägg (s)

Morgan Johansson (s)

Carina Ohlsson (s)

Maryam Yazdanfar (s)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige bör besluta om ratifikation av Europarådets konvention mot människohandel.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.