Fritidsodlingar

Motion 2002/03:MJ471 av Siw Wittgren-Ahl och Ronny Olander (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Miljö- och jordbruksutskottet

Händelser

Inlämning
2002-10-23
Hänvisning
2002-10-30
Bordläggning
2002-10-30

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om åtgärder för att säkra tillgången på bra växter för fritidsodlingen.

Motivering

Fritidsodling är den näst vanligaste fritidssysselsättningen utomhus. Det finns 2,5 miljoner trädgårdar i Sverige omfattande ca 300 000 hektar, en yta motsvarande nästan hela Blekinge. Tre av fyra vuxna svenskar ägnar sig någon gång under året åt trädgårdsarbete. Varje år säljs trädgårdsväxter inklusive frö för flera miljarder kronor, varav huvuddelen säljs till fritidsodlarna. Uppgifterna är hämtade från en rapport som Sveriges lantbruksuniversitet publicerade förra året.

Sveriges nordliga läge medför att de odlade växterna måste vara anpassade till klimatet i olika delar av landet. Kraven på klimatanpassning är störst på buskar och träd som måste tåla klimatpåfrestningarna hela året, medan kraven är något mindre på ettåriga växter och växter som kan övervintra i marken eller under snötäcket.

Utöver lämpligheten för odling i svenskt klimat är det angeläget att de växter som säljs är fria från sjukdomar och skadegörare och exempelvis har så god resistens att de inte kräver olika former av kemisk bekämpning. Det är därför även angeläget med en svensk eller nordisk växtförädling som möjliggör att internationellt tillgängliga genetiska resistensegenskaper kan utnyttjas för nya härdiga växtsorter.

Längre tillbaka fanns en statlig kontroll av att endast växter som tålde klimatet och var sunda salufördes inom landet. Olika växtsorters härdighet och andra egenskaper testades genom statsunderstödda sortförsök. I dag har gränserna öppnats för handel även med växter, samtidigt som sortförsöken i princip har upphört. Någon statlig konsumentbevakning finns numera inte heller på området, sedan Statens jordbruksverk nästan helt upphört med inspektioner av trädgårdsväxter inom detaljhandeln och Konsumentverket inte anser att växter är en prioriterad varugrupp.

Svårigheterna att finna bra växter för det svenska klimatet gäller även den yrkesmässiga odlingen i parker, på kyrkogårdar, längs vägar etc. De professionella uppköparna av trädgårdsväxter har emellertid bättre förutsättningar att kunna välja odlingssäkra växter, men även offentliga planteringar drabbas av och till av kostsamma problem som hänger samman med att inköpta växter visar sig inte vara tillräckligt härdiga.

Fritidsodlingen är viktig bland annat ur ett folkhälsoperspektiv, liksom även offentliga planteringar. Det är angeläget att de investeringar som såväl den enskilde som det allmänna gör för en grön miljö inte görs förgäves. Betydelsen av parker, rekreationsmarker och lokal odling har för övrigt framhållits i riksdagens beslut om miljömålet God bebyggd miljö. För att säkerställa tillgången på ett härdigt växtmaterial är det angeläget både med stöd till forskning och växtförädling för bra växtmaterial och uppdrag till berörda myndigheter, främst Jordbruksverket och Konsumentverket, att medverka till bättre konsumentinformation.

Stockholm den 18 oktober 2002

Siw Wittgren-Ahl (s)

Ronny Olander (s)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om åtgärder för att säkra tillgången på bra växter för fritidsodlingen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.