Funktionshindrades villkor i Östeuropa vid EU-ansökan

Motion 2001/02:U298 av Sonja Fransson (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utrikesutskottet

Händelser

Inlämning
2001-10-05
Numrering
2001-10-05
Hänvisningsförslag
2001-10-05
Utskottsförslag
2001-10-05
Granskning
2001-10-05
Registrering
2001-10-05
Hänvisning
2001-10-11
Bordläggning
2001-10-11

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om de funktionshindrades villkor i Östeuropa.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att de funktionshindrades situation i Östeuropa skall granskas vid dessa länders ansökningar om EU-medlemskap.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige bör bistå ansökarländerna med kunskap inför det förändringsarbete angående de funktionshindrades villkor som måste till i Östeuropa.

Motivering

I Ryssland och i övriga Östeuropa omhändertar staten fortfarande barn med funktionshinder. Barn som är utvecklingsstörda och barn som är flerhandikappade omhändertas och skickas till institutioner där det stora flertalet tvingas stanna livet ut.

I många fall är situationen katastrofal. Byggnaderna är gamla och slitna eftersom det saknas ekonomiska resurser för underhåll och reparationer. Institutionerna har mångfalt fler intagna än de är byggda för från början. På dessa institutioner kan det t.ex. bo 80 funktionshindrade med tre anställda i ett hus som är avsett för 12 personer. Det saknas fönsterrutor och rinnande vatten. De sanitära förhållandena är vedervärdiga och personalen inriktar sitt arbete på endast förvaring. Förhållandena vid dessa gamla institutioner strider således mot alla överenskommelser om grundläggande mänskliga rättigheter.

Många av de länder, där dessa förhållanden råder, ansöker nu om inträde i EU. I detta sammanhang har EU möjlighet att uppmärksamma de funktionshindrades situation och därmed skapa bättre förhållanden för två miljoner funktionshindrade i öststatsländerna. EU bör således kräva respekt för de mänskliga rättigheterna av alla de länder som söker inträde och se till att situationen vid institutionerna för funktionshindrade uppmärksammas och granskas i förhandlingarna.

Fattigdomen i dessa länder gör naturligtvis att EU-länderna också måste vara beredda att bistå med ekonomiskt stöd och kunskap.

Sverige har avvecklat de sista platserna vid institutioner för utvecklingsstörda. Sverige har unika erfarenheter på detta område och bör därför dela med sig av sina erfarenheter i samband med de förändringar som måste till i Österuropa.

Stockholm den 24 september 2001

Sonja Fransson (s)


Yrkanden (3)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om de funktionshindrades villkor i Östeuropa.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att de funktionshindrades situation i Östeuropa skall granskas vid dessa länders ansökningar om EU-medlemskap.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet
  • 3
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige bör bistå ansökarländerna med kunskap inför det förändringsarbete angående de funktionshindrades villkor som måste till i Östeuropa.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.