Gårdsförsäljning av lokalt framställt vin

Motion 2009/10:So368 av Rolf K Nilsson (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialutskottet

Händelser

Inlämning
2009-10-02
Numrering
2009-10-06

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att möjliggöra gårdsförsäljning av lokalt framställt vin.

Motivering

Försäljning direkt på gården där livsmedel produceras blir allt vanligare på landsbygden. Utan tvekan utgör detta ett viktigt ekonomiskt komplement till gårdens huvudverksamhet.

Men det finns en kategori bönder som med gällande svensk lagstiftning inte har möjlighet att sälja vad de producerar direkt från den egna gården. Och det är vinbönderna.

Under de senare åren har ett antal vinodlingar på allvar kommit i gång i Sverige. Målet med dessa är odling och produktion av vin i kommersiellt syfte.

Som i all kommersiell verksamhet är det av stor vikt att dessa vinproducenter får möjlighet att marknadsföra och sälja vad de framställer. Men till skillnad från sina vinodlande kolleger i de mer kända vinländerna inom Europeiska unionen har de svenska vinbönderna ingen möjlighet att sälja sitt vin direkt från gården.

Svenskt vin och svensk vinproduktion har framtiden för sig. Men denna förhållandevis nya näringsgren måste få möjlighet att utvecklas och bli kommersiellt gångbar.

En möjlighet är att få visa hur vinframställningen går till och sedan direkt på gården sälja det lokalproducerade vinet, både i butik och i en gårdsrestaurang.

Det vore till stor fördel för den svenska landsbygden om vinproduktion på såväl druvor som annan frukt kunde bli en näring att räkna med.

Vintillverkning och lokal gårdsförsäljning skulle öppna för nya arbetstillfällen och vara positiv för turismen.

Det är därför synnerligen angeläget att vi i Sverige får ett regelverk som gör att det blir tillåtet med gårdsförsäljning av lokalt framställt vin. I utredning SOU 2009:22 förs följande resonemang: Utredningen anser sammanfattningsvis att det redan av alkoholpolitiska skäl inte finns bärande skäl mot att tillåta gårdsförsäljning av vin, fruktvin, cider och liknande under förutsättning att volymen alkohol uppgår till högst 15 procent och att det rör sig om småskalig produktion. Frågan är då hur saken ställer sig från EG-rättslig synpunkt.1

Min partivän EU-parlamentarikern Christofer Fjellner har frågat EU-kommissionen om det finns några juridiska hinder inom EG-rätten mot att ha en reglerad gårdsförsäljning i ett land som Sverige, där alkoholförsäljningen i övrigt sker på Systembolaget.

I sitt svar skriver EU:s konkurrenskommissionär Neelie Kroes, som fått i uppdrag att besvara frågan för kommissionens räkning, att lokal alkoholförsäljning direkt till konsumenterna skulle vara ett undantag från Systembolagets ensamrätt. Med hänvisning till en dom i EU:s domstol konstaterar hon att ett sådant undantag inte skulle fordra att det statliga handelsmonopolet måste avskaffas.2

Som en konsekvens av de fakta som föreligger i fallet yrkar jag på att riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att möjliggöra gårdsförsäljning av lokalt framställt vin.

Stockholm den 30 september 2009

Rolf K Nilsson (m)

[1]

S. 108 http://www.regeringen.se/content/1/c6/12/15/91/fe04bc72.pdf.

[2]

http://www.dn.se/ekonomi/gardsforsaljning-av-vin-okej-for-eu-1.832373.

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att möjliggöra gårdsförsäljning av lokalt framställt vin.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.