Till innehåll på sidan

Gårdsförsäljning av öl, vin, cider och starksprit

Motion 2007/08:So539 av Tomas Tobé och Patrik Forslund (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialutskottet

Händelser

Inlämning
2007-10-05
Numrering
2007-10-08
Hänvisning
2007-10-16
Bordläggning
2007-10-16

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att tillåta gårdsförsäljning av öl, vin, cider och starksprit.

Motivering

Sedan Sveriges inträde i EU 1995 råder det en etableringsfrihet på den svenska öl-, vin-, cider- och spritmarknaden. Det innebär att privata aktörer som uppfyller vissa kriterier fritt får tillverka och distribuera alkoholhaltiga drycker. Vid försäljning av de tillverkade produkterna är aktörerna begränsade till tre olika distributionskanaler: restauranger, partihandlare och Systembolaget.

Systembolaget har en given särställning som försäljningskanal för dessa öl-, vin-, cider- och sprittillverkare för sin direkta exponering av varorna direkt till slutkunden. Aktörerna vill sälja sina produkter genom Systembolagets ordinarie sortiment men det är både en tids- och kostnadskrävande process, vilket ger de större aktörerna en stark konkurrrensfördel. Systembolaget går även till stor del efter volymefterfrågan, vilket må vara rimligt, men det innebär att mindre tillverkare får det svårare då deras produkter kräver en hög efterfrågan i förhållande till den volym de producerar.

Givet dessa argument bör det därför övervägas alternativ för att ge de mindre aktörerna bättre möjligheter och därmed skapa en bättre konkurrens. Ett led i detta skulle rimligen vara att tillåta gårdsförsäljning av öl, vin, cider och starksprit. Tillverkare som tar vara på svenska råvaror och som gynnar Sveriges utveckling vad gäller dryckeskultur ska inte motarbetas på det sätt som idag sker genom förbudet mot gårdsförsäljning.

Mackmyra Svensk Whiskey AB som är beläget utanför Gävle är ett ypperligt exempel på ett företag som skulle gynnas av att gårdsförsäljning blev verklighet. Det är ett småskaligt företag som tillverkar whiskey av svenska råvaror och som sätter sin egen prägel på en hel region. I de flesta andra europeiska länder är det möjligt att såväl provsmaka som köpa alkohol direkt från lokalproducenter varvid den svenska linjen känns otidsenlig.

Sverige ska fortsatt givetvis ha en restriktiv alkoholpolitik men att öppna upp för gårdsförsäljning är inget som innebär ett kraftigt avsteg från detta. Det handlar om sunt förnuft och att ge lokala mindre aktörer en bättre möjlighet att konkurrera på en starkt reglerad marknad.

Stockholm den 2 oktober 2007

Tomas Tobé (m)

Patrik Forslund (m)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att tillåta gårdsförsäljning av öl, vin, cider och starksprit.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.