Gasformiga drivmedel

Motion 2003/04:T484 av Maria Larsson (kd)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Trafikutskottet

Händelser

Inlämning
2003-10-07
Hänvisning
2003-10-15
Bordläggning
2003-10-15

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en politik för alternativa fordonsbränslen.

Motivering

Vägtransporterna är till nästan hundra procent beroende av olja. EU har nyligen lagt fram en strategi för alternativa vägtrafikbränslen som syftar till att minska oljeberoendet samt förbättra miljön. EU har satt upp målet att 20 pro­cent av bränslena inom vägtrafiken år 2020 skall vara alternativa bränslen, till exempel förnybara bränslen, vätgas eller naturgas. EU har också satt upp etapp­mål. Nyligen har EU antagit biodrivmedelsdirektivet med rekommendationer för andelen förnybara bränslen år 2005 respektive 2010.

Oljeberoendet inom vägtrafiksektorn kan minskas genom en övergång till bland annat gasformiga bränslen som biogas, naturgas och vätgas. Redan idag används samtliga dessa bränslen i vägtrafik i Sverige. Naturgas och biogas är etablerade bränslen dels längs den befintliga naturgasledningen, dels i några mellansvenska städer med egen produktion av biogas. Biogas och naturgas har samma innehåll, men olika ursprung. Av den fordonsgas som distribueras via Sveriges drygt 30 tankställen är cirka 40 procent biogas och resten naturgas. Detta innebär att fordonsgas i snitt ger en 55-procentig reduktion av kol­dioxid jämfört med bensin förutom minskade utsläpp av bland annat partiklar.

Vätgas används än så länge i mycket liten skala. I Malmö sker inblandning av förnybar vätgas i naturgas som används som fordonsbränsle. I Stockholm planeras senare försök med vätgasdrivna bränslecellsbussar. Vätgas kan bli ett betydelsefullt fordonsbränsle på sikt, men redan på kort sikt kan biogas och naturgas spela en stor roll i vägtrafiken. Användning av biogas och naturgas underlättar också en senare introduktion av vätgas.

Redan idag sker en expansion av användningen av fordonsgas (biogas och naturgas), men det behövs investeringar i biogasproduktion, tankställen och naturgasledningar för en fortsatt expansion. Gnosjö och Gislaved har nyligen fått tankställen tack vare en förlängning av naturgasnätet till detta område. I områden med naturgasnät går det också att tillföra biogas till naturgasnätet. Därför är i synnerhet en fortsatt utbyggnad av naturgasnätet viktigt för en övergång från bensin och diesel till biogas, naturgas och på sikt vätgas.

Volvos Bi-fuel bilar, som går att köra på både bensin och biogas/naturgas, har snabbt blivit vanliga i områden med väl utbyggt nät av tankställen. Det finns en stor möjlig exportmarknad för dessa Volvobilar tack vare att många länder i Europa bygger ut tankställen för billig fordonsgas. En utveckling av en starkare hemmamarknad för miljövänliga gasbilar skulle underlätta en framgångsrik export. Svenska industriföretag behöver en stark hemmamarknad för att kunna växa på exportmarknaderna. Det behövs därför politiska signaler och stabila regelverk som underlättar ökad användning av biogas, natur­gas och vätgas i Sverige.

Stockholm den 6 oktober 2003

Maria Larsson (kd)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en politik för alternativa fordonsbränslen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.