Glesbygdsverket

Motion 2001/02:N277 av Patrik Norinder (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Näringsutskottet

Händelser

Inlämning
2001-10-05
Numrering
2001-10-05
Hänvisningsförslag
2001-10-05
Utskottsförslag
2001-10-05
Granskning
2001-10-05
Registrering
2001-10-05
Hänvisning
2001-10-11
Bordläggning
2001-10-11

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om integrering av Glesbygdsverket till NUTEK.

Motivering

Glesbygdsverkets roll har under åren förändrats sedan det bildades 1991. I (SFS 1990:1008) regleras Glesbygdsverkets uppgifter till att genom påverkan på olika samhällssektorer verka för goda levnadsförhållanden och utvecklingsmöjligheter för glesbygds- och landsbygdsbefolkningen i olika delar av landet med tyngdpunkt i skogslänens inre delar samt i skärgårdsområdena.

Glesbygdsverket arbetar alltså med regional utveckling i glesbygder. I princip innebär det också näringslivsutveckling enligt 2001 års regleringsbrev som anger att utifrån de regionala förutsättningarna stimulera en hållbar tillväxt som kan bidra till fler och växande företag och därmed öka sysselsättningen för både män och kvinnor.

NUTEK hanterar en rad sakfrågor som är kopplade till näringslivsutveckling och täcker därmed en stor del av det näringspolitiska fältet: teknikfrågor, småföretagskunskap, finansiering, energi och regionala utvecklingsfrågor. Det finns vidare en analysavdelning inom NUTEK som tar fram kvalificerat underlag inom alla dessa områden. Både NUTEK och Glesbygdsverket arbetar med följande verksamheter. Det är min uppfattning att effekterna skulle öka vid en integrering:

  • Arbetet med EU:s strukturfonder. Landsbygdsstödet har ett delat uppföljnings- och rådgivningsansvar som i praktiken sköts av NUTEK. Jag anser att det vore mer rationellt att lägga hela ansvaret på NUTEK.

  • NUTEK har ett övergripande ansvar för tillväxtavtalen. Glesbygdsverket har en otydlig roll vad gäller dessa.

  • Utvecklingsprojekt inom områdena utbildning, tekniköverföring och distansarbete drivs av båda myndigheterna. Klara svårigheter har visat sig vad gäller uppdelning och var gränsen går till glesbygd. Rationellare vore att ansvaret vilar på en myndighet.

  • Samma förhållande gäller kvinnors företagande och nationellt resurs­centrum där även det arbetet försvåras genom det tudelade ansvaret.

  • Länsstyrelserna som är en naturlig samarbetspartner mellan de centrala myndigheterna och regionerna finner ibland uppdelningen i två myndigheter ologisk. Den skapar för dem onödigt dubbelarbete.

Utgångspunkten för regionalpolitiken är att med olika medel åstadkomma en bra miljö för utveckling av näringslivet. Målet bör vara att få till stånd regioner med en egen inneboende livskraft som inte är beroende av kontinuerlig tillförsel av offentliga medel. NUTEK:s fördel är att myndigheten hanterar de sakfrågor som är kopplade till näringslivsutvecklingen. Jag anser därför att det vore naturligt att även Glesbygdsverkets verksamhet knöts till NUTEK.

Genom en integrering mellan Glesbygdsverket och NUTEK anser jag att den verksamhet som riktar sig till gles- och landsbygden skulle bli starkare och effektivare. Verksamheten kan som i dag bedrivas i Östersund med den skillnaden att NUTEK är huvudman. Detta skulle i sig säkert betyda att verksamheten får en starkare ställning och att det skulle bli ett effektivare verktyg för glesbygden. Sammanslagningen skulle troligen även kunna generera fler arbetstillfällen då fler verksamheter inom NUTEK:s område skulle kunna knytas till Östersund (NUTEK Glesbygd).

Stockholm den 1 oktober 2001

Patrik Norinder (m)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om integrering av Glesbygdsverket till NUTEK.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.